Yedeklemeden önce Canon kameramdaki hafıza kartını yanlışlıkla biçimlendirdim ve şimdi tüm fotoğraflarım gitti. Bu görüntüler benim için gerçekten çok önemli ve biçimlendirmeden sonra Canon fotoğraf kurtarmanın mümkün olup olmadığını ve önce hangi adımları atmam gerektiğini anlamak için yardıma ihtiyacım var.
Bunu bir Canon gövdede yaşadım ve ilk adım basit. Hemen çekimi durdurun. Bir kare daha çekmeyin. Video kaydetmeyin. SD kartı kameradan çıkarın. Kartta kilit sekmesi varsa, kilitli konuma getirin.
Nedeni sıkıcı ama önemli. Canon kameralarda dosyaları silmek veya hızlı biçimlendirme yapmak genelde fotoğraf verilerini hemen silmez. Kamera alanı boş olarak işaretler. Yeni veriler üstüne yazılana kadar görüntüleriniz çoğu zaman hâlâ kartta durur. Çekime devam ettikçe kurtarma ihtimali hızla düşer. Kamerada çöp kutusu klasörü yoktur, bu yüzden orada gizli bir güvenlik ağı beklemeyin.
Kurtarma araçlarını çalıştırmadan önce kolay şeyleri kontrol edin.
- Canon’un bulut uygulamasını kullandıysanız image.canon içine bakın. Bazen eşitlenen dosyaları 30 güne kadar tutar.
- Fotoğraflar kaybolmadan önce bilgisayarınıza kopyalandıysa Windows’ta Geri Dönüşüm Kutusu’nu veya macOS’ta Çöp’ü kontrol edin.
Yedek bulunmazsa, olağan yol kart okuyuculu bir bilgisayarda kurtarma yazılımı kullanmaktır. SD kartı uygun bir okuyucuda kullanın. Bunun için kamerayı USB ile bağlamayın. Bir keresinde iki şekilde de denedim ve kart okuyucu taraması daha fazla dosya gördü. Kamera bağlantısı çoğu zaman yazılımın ihtiyaç duyduğu ham kart erişimini gizler.
Test ettiğim araçlar arasında Disk Drill Canon kartlarda bana en temiz sonucu verdi. CR2, CR3, JPEG ve video dosyalarını yeterince iyi buluyor ve önizleme adımı insanların düşündüğünden daha önemli. Kaydetmeden önce görüntülerin sağlam olup olmadığını görebiliyorsunuz. Windows’ta ayrıca küçük bir ücretsiz kurtarma hakkı da var; bu da önce tahmin yürütmek yerine birkaç dosyayı denemek isterseniz işe yarıyor.
Ücretsiz bir seçenek istiyorsanız PhotoRec bakmaya değer. Açık kaynaklıdır ve kaba arayüzünün düşündürdüğünden daha iyi kayıp dosya bulur. Sorun iş akışında. Metin penceresinde çalışır ve çıktı da dağınıktır. Orijinal dosya adlarını ve klasör düzenini kaybedersiniz, bu yüzden sonunda kurtarılan dosya yığınını elle ayıklamanız gerekir. Zor bir anda kullandım. İşe yaradı ama uğraştırıcıydı. Recuva ise Windows’ta görünüş olarak daha kolay, ancak RAW ağırlıklı kartlarda derin taramalarda daha zayıf sonuçlar gördüm.
Hangi aracı seçerseniz seçin süreç aşağı yukarı aynı kalır.
- Kurtarma uygulamasını SD karta değil, bilgisayarınıza yükleyin.
- Kartı bir okuyucu ile takın, uygulamada seçin, ardından derin tarama çalıştırın. Büyük kartlar zaman alır.
- Kurtarılan dosyaları bilgisayarınıza veya başka bir sürücüye kaydedin. Bunları aynı SD karta geri yazmayın.
Son kısım çok önemlidir. Aynı karta kurtarma yaparsanız, geri getirmeye çalıştığınız fotoğrafların üzerine yazma riski vardır. İnsanların bunu bir kez yaptığını ve sonra gecenin geri kalanını daha kötü bir karmaşayı çözmekle geçirdiğini gördüm.
Kurtarmadan sonra önce her şeyi yedekleyin. Sonra kartı tekrar kullanmadan önce kamerada biçimlendirin. Bir süre önce kartta çekimleri tek tek silmeyi bıraktım. Kamerada biçimlendirme benim için daha temiz ve daha az hataya açık oldu.
Yani kısa sürüm şu. Kartı kullanmayı bırakın, bulutu ve bilgisayar çöpünü kontrol edin, ardından kartı bir okuyucu üzerinden kurtarma yazılımıyla tarayın. Dosyaların üzerine henüz yazılmadıysa, şansınız fena değildir.
Evet, yeterince hızlı şekilde kullanmayı bıraktıysanız, Canon kartı formatlandıktan sonra da kurtarma hâlâ mümkündür. Hızlı format genelde tüm fotoğraf verilerini değil, dosya dizinini temizler. Kurtarmayı asıl bitiren şey tam üzerine yazmadır.
Bir noktada @mikeappsreviewer ile aynı fikirdeyim, kamera kablosu değil kart okuyucu kullanın. Ancak bir konuda biraz katılmıyorum. İnsanlar çok sık doğrudan rastgele taramalara koşuyor. Önce kartın sağlığını kontrol edin. SD kart okuma hataları veriyorsa, bağlantısı kesiliyorsa veya 0 bayt gösteriyorsa, durun ve önce USB Image Tool ya da ddrescue gibi bir araçla kartın imajını alın. Arızalanan bir kartı tekrar tekrar taramak, daha fazla veri kaybetmenin yoludur.
Kart stabilse, Disk Drill Canon fotoğraf kurtarma için sağlam bir seçimdir. Genelde CR2, CR3, JPG ve MP4 dosyalarını temiz şekilde bulur ve önizleme bozuk dosyaları ayıklamaya yardımcı olur. Disk Drill dosya imzalarını gösteriyor ama önizleme göstermiyorsa, fotoğraflarınız büyük ihtimalle üzerine yazılmış ya da parçalanmıştır. Bu önemlidir.
İnsanların kaçırdığı iki şey daha:
- Canon’unuzda çift kart kaydı kullandıysanız, ikinci kartı kontrol edin.
- RAW artı JPEG çektiyseniz, formatlardan biri kurtarılabilirken diğeri hasarlı olabilir.
Hızlı bir görsel anlatım isteyenler için, bu izlemeye değer:
SD karttan silinen fotoğraflar nasıl kurtarılır
Fotoğraflar değiştirilemez kadar önemliyse, laboratuvar daha güvenli bir seçenektir. Pahalı, evet, ama bazen buna değer. Format sonrasında çekim yapmaya devam ettiyseniz, karışık sonuçlara hazırlıklı olun.
Evet, biçimlendirmeden sonra Canon fotoğraf kurtarma kesinlikle mümkündür, ama bir noktaya biraz itiraz edeceğim. İnsanlar biçimlendirildi ve yok edildi sanki aynı şeymiş gibi davranıyor. Genellikle öyle değildir. Çoğu Canon kamerada, kamera içi normal bir biçimlendirme, gerçek kitabı parçalamaktan çok içindekiler tablosunu silmeye benzer.
@mikeappsreviewer ve @viaggiatoresolare zaten yapılması gereken ilk bariz adımları anlattı, bu yüzden ben şu kısmı ekleyeyim: biçimlendirme türüne dikkat edin. Standart bir biçimlendirme yaptıysanız, kurtarma ihtimali çoğu zaman fena değildir. Düşük seviyeli biçimlendirme kullandıysanız ve sonra çekime devam ettiyseniz, işte işler orada hızla kötüleşir. Her zaman imkansız değil, sadece… evet, çok daha kötü.
Ayrıca, orijinal klasör adlarını geri getirmeye takılmayın. Birçok kişi Canon DCIM yapısının kusursuz şekilde geri gelmediğini görünce panikliyor. Asıl kazanç, dosya adları çirkin ve anlamsız olsa bile görüntü verilerini geri almaktır. Bu normaldir.
En az uğraştıran yolu istiyorsanız, Disk Drill Canon SD kart fotoğraf kurtarma için daha iyi seçeneklerden biridir çünkü CR2, CR3, JPEG ve videoları oldukça iyi işler ve kaydetmeden önce önizleme yapmanıza izin verir. Bu önizleme insanların düşündüğünden daha önemlidir. Bir dosya temiz şekilde önizleniyorsa, muhtemelen kullanılabilir bir şeyiniz var demektir.
Bir tuhaf ipucu daha: taramadan sonra kurtarılan dosyaları boyuta göre sıralayın. Çok küçük RAW dosyaları genellikle çöp ya da kısmi dosyalardır. Daha büyük ve sağlam olanlar genellikle en iyi ihtimalinizdir. Kesin bir kural değil ama yardımcı olur.
Ve gerçek hayattan bir örnek istiyorsanız, işte SD kart biçimlendirmesinden sonra bir Canon fotoğraf kurtarma başarı hikayesi.
Yani evet, hiç de umutsuz değil. Sadece o karta başka hiçbir şey yazmayın, yoksa kurtarılabilir bir hatayı gerçek bir felakete çevirebilirsiniz lol.