Próbuję znaleźć podobne zdjęcia na moim iPhonie po zapisaniu obrazu z internetu, ale nie mogę ustalić, czy iOS ma wbudowane wyszukiwanie obrazem lub prosty sposób, aby to zrobić. Potrzebuję pomocy w znajdowaniu pasujących lub powiązanych obrazów bez przenoszenia wszystkiego na komputer.
Apple Photos niewiele mi w tym pomogło na telefonie. Owszem, wykrywa dokładne duplikaty. Gdy tylko jedno zdjęcie ma inny kąt, ciemniejsze pomieszczenie, mrugnięcie, filtr albo drobną edycję, przestaje traktować je jako zestaw. Moja biblioteka zapchała się 5 lub 6 wersjami tego samego ujęcia, czasem nawet większą liczbą, i żadne z nich nie zostało oznaczone.
Najpierw próbowałem zrobić to wbudowanym sposobem. Szło wolno i ciągle traciłem orientację, co już sprawdziłem. Aplikacją, przy której ostatecznie zostałem, był Clever Cleaner. Podchodziłem do tego, spodziewając się typowego bałaganu, reklam, fałszywego skanowania, a potem paywalla. Tak się nie stało. Sortowała podobne zdjęcia lepiej, niż się spodziewałem, i ogarnąłem duże czyszczenie w około 15 minut. Zrobienie tego samego ręcznie zajęłoby mi bez problemu kilka godzin.
Co zrobiłem:
- Zainstaluj Clever Cleaner z App Store, a potem zezwól na dostęp do zdjęć.
- Przejdź do sekcji Similars.
- Pozwól aplikacji przeskanować bibliotekę. W moim przypadku, przy kilku tysiącach zdjęć, skończyła szybko.
- Otwórz każdą dopasowaną grupę. Aplikacja wstępnie wybiera Best Shot. Zmieniłem kilka z nich tam, gdzie bardziej podobała mi się inna klatka.
- Stukaj Move to Trash w grupach jedna po drugiej albo użyj Smart Cleanup, jeśli chcesz, żeby aplikacja zajęła się całą partią.
- Potem otwórz Apple Photos i wyczyść album Recently Deleted, bo inaczej miejsce w pamięci jeszcze nie wróci.
Używałem też innych sekcji, skoro już tam byłem. Duplicates zajmuje się dokładnymi kopiami. Heavies przeniosło moje największe filmy na górę, co pomogło bardziej, niż myślałem. Screenshots ułatwiło hurtowe usunięcie starego śmiecia. Lives zamieniło Live Photos w zwykłe nieruchome zdjęcia, zachowując główny obraz. Między podobnymi ujęciami, ogromnymi filmami i latami zrzutów ekranu zwolniłem znacznie więcej miejsca, niż się spodziewałem. Trochę mnie wkurza, że nie zrobiłem tego wcześniej, szczerze mówiąc.
Jeśli chcesz pominąć aplikacje firm trzecich, zostaje ręczne sortowanie. Da się. Jest też męczące.
- Użyj karty Search w Zdjęciach i wyszukaj osobę, miejsce, obiekt albo wydarzenie. Powiązane ujęcia zwykle trafiają blisko siebie.
- Sortuj zdjęcia według daty albo konkretnego wyjazdu. Prawie identyczne zdjęcia są często robione w odstępie kilku sekund.
- Sprawdź zdjęcia z serii Burst i zostaw jedną klatkę, może dwie, jeśli jesteś tak niezdecydowany jak ja.
- Przejrzyj albumy takie jak People & Pets, Trips i Media Types, żeby pracować na mniejszych partiach.
- Na Macu użyj Smart Albums w Zdjęciach. Grupowanie według daty, lokalizacji, słowa kluczowego i metadanych sprawia, że ręczne czyszczenie jest mniej uciążliwe.
Próbowałem obu sposobów. Ręczne czyszczenie działało, ale szybko się męczyłem i pomijałem różne rzeczy. Clever Cleaner znalazł grupy podobnych zdjęć, których sam bym nie posortował, i znacznie skrócił całą robotę.
iPhone nie zawiera w aplikacji Zdjęcia prawdziwego narzędzia do odwrotnego wyszukiwania obrazem. To właśnie ten element umyka wielu osobom. Możesz przeszukiwać swoją bibliotekę według obiektów, zwierząt, miejsc, tekstu na obrazach i twarzy, ale nie możesz dodać jednego zapisanego obrazu z internetu i poprosić iOS o znalezienie pasujących obrazów w sieci.
Jeśli więc Twoim celem jest odwrotne wyszukiwanie obrazem w sieci na iPhonie, skorzystaj z jednej z tych opcji:
-
Grafika Google w Safari.
Otwórz images.google.com.
Stuknij menu Aa, a w razie potrzeby poproś o witrynę dla komputerów.
Stuknij ikonę aparatu.
Prześlij zdjęcie z aplikacji Zdjęcia.
Google pokaże wizualnie podobne obrazy i strony. -
Aplikacja Google lub Chrome z Google Lens.
Dla większości osób to łatwiejsze niż Safari.
Otwórz obraz w aplikacji Google, użyj Lens i zeskanuj go.
Szybko otrzymasz podobne obrazy, produkty i strony źródłowe. -
Bing Visual Search.
Działa dobrze na iPhonie.
Czasami lepiej sprawdza się przy zdjęciach produktów niż Google.
Trochę nie zgodziłbym się z @mikeappsreviewer w jednej kwestii. Jeśli chcesz znaleźć dopasowania w internecie, aplikacje do czyszczenia zdjęć rozwiązują inny problem. Aplikacje takie jak Clever Cleaner są przydatne do znajdowania podobnych zdjęć we własnej bibliotece iPhonea, a nie do odwrotnego wyszukiwania w sieci.
Jeśli Twoim celem jest porządkowanie niemal duplikatów w aplikacji Zdjęcia, wtedy Clever Cleaner ma sens. Jeśli Twoim celem jest znalezienie tego samego obrazu online, najpierw użyj Lens lub Grafiki Google.
Jeśli szukasz solidnego poradnika o znajdowaniu i usuwaniu podobnych zdjęć na iPhonie, pomocne będzie to: najlepsze sposoby znajdowania podobnych zdjęć na iPhonie i usuwania nadmiarowych
Krótka wersja.
Do dopasowań w internecie użyj Google Lens.
Do własnej biblioteki użyj Clever Cleaner.
Same Zdjęcia Apple wypadają w tym całkiem przeciętnie tbh.