Przypadkowo sformatowałem mój pendrive i straciłem ważne pliki, których nigdy nie skopiowałem zapasowo, w tym dokumenty służbowe i prywatne zdjęcia. Dysk jest nadal wykrywany, ale od razu przestałem go używać. Potrzebuję pomocy w ustaleniu najlepszego sposobu na odzyskanie danych z sformatowanego pendrivea bez pogarszania sytuacji.
Tak, nadal jest szansa, ale tylko jeśli natychmiast przestaniesz dotykać tego USB. Mówię serio. W chwili, gdy dalej kopiujesz na niego jakieś rzeczy, stare dane zaczynają być zastępowane. Gdy bloki zostaną nadpisane, po wszystkim. Programy do odzyskiwania nie naprawią nadpisanej pamięci.
Pierwsza rzecz, o której bym pomyślał, to jaki rodzaj formatowania miał miejsce. Jeśli formatowanie zakończyło się szybko, w kilka sekund, założyłbym się, że było to szybkie formatowanie. To lepszy scenariusz. Szybkie formatowanie zwykle resetuje tabele systemu plików i czyści indeks, którego Windows używa do śledzenia plików. Duża część danych plików nadal tam jest, dopóki nowe zapisy nie trafią na ich miejsce. Pełne formatowanie jest gorsze. W większości przypadków zapisuje dane na całej pamięci, więc szanse mocno spadają.
Jeśli nie masz kopii zapasowej, pominąłbym typowe sztuczki z wierszem polecenia, które ludzie często proponują. To samo dotyczy losowych narzędzi do naprawy. Widziałem, jak ludzie uruchamiali CHKDSK na takich nośnikach i tylko pogarszali sprawę. To narzędzie ma naprawiać problemy z systemem plików, a nie odzyskiwać pliki ze sformatowanego pendrivea.
To, co bym zrobił, krok po kroku:
- Odłącz USB i przestań go używać.
- Zainstaluj oprogramowanie do odzyskiwania na wewnętrznym dysku komputera, nie na pendrivie.
- Podłącz USB ponownie.
- Uruchom pełne skanowanie USB.
- Podejrzyj wszystko, co znajdzie skanowanie.
- Odzyskaj pliki na inny dysk, nigdy z powrotem na to samo USB.
Miałem całkiem niezłe wyniki z Disk Drill. To jedno z prostszych narzędzi, jeśli wcześniej nie zajmowałeś się odzyskiwaniem plików. Wybrałem USB, uruchomiłem Universal Scan, poczekałem, a potem przejrzałem wyniki. Grupuje pliki według typu, co pomagało, gdy nazwy plików zniknęły. Narzędzie podglądu też oszczędziło mi czas. Jeśli zdjęcie otwierało się w podglądzie albo dokument wyglądał tam normalnie, zwykle uznawałem to za dobry znak.
Jedna rzecz, która spodobała mi się bardziej, niż się spodziewałem, to opcja obrazu dysku. Jeśli pendrive zachowuje się dziwnie, zrywa połączenie, zawiesza Eksplorator albo wyrzuca błędy Windows, najpierw utwórz obraz, jeśli możesz. Potem skanuj obraz zamiast raz po raz męczyć USB. Bezpieczniejsza droga i mniejsze zużycie uszkodzonego nośnika.
Kilka rzeczy zmienia szanse:
- Czy zapisałeś coś nowego po formatowaniu? Jeśli nie, twoje szanse są lepsze.
- Czy sformatowałeś go do tego samego systemu plików, czy go zmieniłeś? Obie sytuacje nadal dają pewną nadzieję, choć zmiana systemu plików czasem usuwa więcej przydatnych metadanych.
- Co na nim było? Zdjęcia, dokumenty i filmy zwykle skanują się lepiej w popularnych aplikacjach do odzyskiwania niż nietypowe typy plików.
Jeśli skanowanie znajdzie pliki, ale nazwy wyglądają na uszkodzone, jeszcze bym nie panikował. Widziałem mnóstwo odzyskanych plików, które wracały z ogólnymi nazwami albo bez struktury folderów. Sortowanie według daty, rozmiaru albo typu zwykle pomaga to złożyć z powrotem do kupy. Trochę irytujące, jasne, ale normalne.
Nie przerywaj też skanowania zbyt wcześnie. To często ludzi gubi. Kilka plików pojawia się po pięciu minutach, więc przerywają i zaczynają odzyskiwanie. Zły ruch. Pozwól pełnemu skanowaniu się zakończyć. Zdarzało mi się, że foldery pojawiały się znacznie później w trakcie procesu, szczególnie na większych pendriveach.
Jeśli dysk w ogóle nie jest wykrywany, ciągle się rozłącza albo Windows pokazuje złą pojemność, problem może być czymś więcej niż tylko formatowaniem. W takim momencie przerwałbym wielokrotne próby skanowania. Pamięć flash z problemami sprzętowymi zwykle pogarsza się przy ciągłym odczycie. Jeśli pozostaje podłączona wystarczająco długo, najpierw spróbuj utworzyć jej obraz. Jeśli pliki są bardzo ważne, rodzinne zdjęcia, dokumenty podatkowe, rzeczy do pracy, rozejrzałbym się za profesjonalnym serwisem odzyskiwania danych.
Więc tak, odzyskanie danych po formatowaniu często jest możliwe nawet bez kopii zapasowej. Najważniejsze rzeczy są proste. Czy było to szybkie formatowanie? I czy cokolwiek zostało zapisane na dysku później? Jeśli było szybkie i od tamtej pory USB leżało nietknięte, twoje szanse nadal są całkiem niezłe. Czasem odzyskasz większość. Czasem wszystko, jeśli dopisze ci szczęście. Pomijając literówkę, działałbym szybko i ostrożnie.
Tak, jeśli USB nadal się montuje i przestałeś go używać, twoje szanse są całkiem dobre.
Zgadzam się z @mikeappsreviewer w najważniejszej kwestii. Nie zapisuj niczego na dysku. Różnię się jednak trochę w kwestii pełnego formatowania. W nowszych systemach Windows pełne formatowanie często nadpisuje wystarczająco dużo danych, aby odzyskiwanie w warunkach domowych było znacznie mniej prawdopodobne, ale w niektórych starszych konfiguracjach ludzie nadal odzyskują fragmenty. Więc nie zawsze szanse spadają do zera, bardziej chodzi o wiek systemu i to, jaka opcja formatowania została uruchomiona.
Kilka rzeczy warto sprawdzić przed skanowaniem:
- Zajrzyj do Zarządzania dyskami. Potwierdź, że dysk pokazuje właściwy rozmiar.
- Jeśli znowu poprosi o formatowanie, anuluj to.
- Jeśli dysk przestaje być dostępny, najpierw utwórz obraz bajt po bajcie.
Jeśli chodzi o oprogramowanie, Disk Drill to solidny wybór do odzyskiwania danych z sformatowanego pendrivea, ponieważ obsługuje zarówno skanowanie systemu plików, jak i skanowanie sygnaturowe w jednym miejscu. Jeśli nazwy plików zniknęły, sortuj według typu pliku i daty modyfikacji. Zdjęcia często odzyskują się dobrze. Dokumenty Office również, chociaż czasem z uszkodzonymi nazwami lub brakującymi folderami.
Jedna rzecz, którą ludzie pomijają: testuj odzyskane pliki partiami. Otwórz 10 do 20 zdjęć, kilka dokumentów, PDF. Jeśli podgląd działa, kontynuuj. Jeśli wszystko wraca uszkodzone, przestań tracić czas i zwróć się do profesjonalnego laboratorium.
TRIM jest też rzadko spotykany w pamięciach USB flash, ale niektóre nowsze urządzenia wymienne podobne do SSD go obsługują. Jeśli twoje urządzenie korzystało z TRIM, szanse na odzyskanie danych szybko maleją. Dlatego tak ważne jest, aby działać szybko.
Jeśli chcesz prostą instrukcję krok po kroku, ten poradnik odzyskiwania danych z pendrivea jest łatwy do śledzenia:
obejrzyj ten poradnik odzyskiwania danych z pendrivea USB
Krótka wersja. Wykryty dysk, brak nowych zapisów, szybkie formatowanie, popularne typy plików. To są obecnie najlepsze oznaki.
Tak, prawdopodobnie. Nie ma gwarancji, ale zdecydowanie nie jest beznadziejnie, jeśli pendrive jest nadal wykrywany i przestałeś go używać.
W dużej mierze zgadzam się z @mikeappsreviewer i @sognonotturno, ale dodałbym jedną rzecz, którą ludzie często pomijają: czasami sam dysk jest w porządku, a prawdziwym problemem są nowe metadane systemu plików po formatowaniu. W takim przypadku odzyskiwanie polega mniej na naprawie, a bardziej na znajdowaniu surowych śladów plików oraz starych rekordów katalogów. Więc nie trać czasu, próbując najpierw znowu uczynić USB używalnym.
Ja zrobiłbym coś inaczej i sprawdził kilka odzyskanych plików, zanim spędzisz godziny na eksportowaniu wszystkiego. Jeśli Disk Drill pokazuje podglądy, które faktycznie się otwierają, to jest to o wiele lepszy znak niż samo zobaczenie ogromnej listy nazw plików. Najpierw odzyskałbym najważniejsze rzeczy: dokumenty, zdjęcia, wszystko, czego nie da się zastąpić. Krótko mówiąc, ustal priorytety.
Poza tym, jeśli to był mały pendrive, a Windows sformatował go bardzo szybko, są spore szanse, że było to szybkie formatowanie i twoje szanse są całkiem niezłe. Jeśli było to pełne formatowanie, szanse bardzo maleją, ale nie zawsze spadają do zera, jak czasem ludzie piszą w internecie.
Disk Drill to dobra opcja w tej sytuacji, ponieważ całkiem dobrze radzi sobie z odzyskiwaniem danych z sformatowanego USB i pozwala podejrzeć wyniki przed przywróceniem. Po prostu odzyskuj dane na komputer lub inny dysk zewnętrzny, a nie z powrotem na ten sam pendrive. To dość oczywiste, ale ludzie wciąż tak robią.
Jeśli chcesz bardziej przejrzysty poradnik, ten przewodnik jest przydatny:
jak odzyskać pliki z sformatowanego pendrive krok po kroku
Duże ostrzeżenie: jeśli odzyskane dokumenty Office otwierają się puste albo zdjęcia są w połowie szare, to zwykle oznacza częściowe nadpisanie albo odzysk fragmentaryczny. W takim momencie profesjonalne laboratorium może być jedynym sensownym rozwiązaniem. Mimo to, skoro dysk jest wykrywany, zdecydowanie najpierw spróbowałbym odzyskiwania programowego.
Tak, zwykle możliwe do odzyskania, jeśli było to szybkie formatowanie i nic nie zostało później zapisane. Nieco polemizowałbym z jednym punktem powyżej: ludzie bardzo skupiają się na szybkim vs pełnym formatowaniu, ale w tanich pendriveach jakość kontrolera ma niemal równie duże znaczenie. Niektóre pamięci zwracają chaotyczne wyniki, nawet gdy dane technicznie nadal tam są.
Ponieważ @sognonotturno, @hoshikuzu i @mikeappsreviewer omówili już podstawowe zasady, by niczego nie zapisywać, dodałbym to: zwracaj uwagę na rozmiary plików w wynikach skanowania. Jeśli Twoje zdjęcia pojawiają się jako 0 KB albo pliki DOCX są podejrzanie małe, to zły znak, nawet jeśli nazwy plików wyglądają normalnie. Podglądy są ważniejsze niż nazwy.
Disk Drill to rozsądny pierwszy krok w tej sytuacji.
Zalety:
- łatwo skanuje sformatowane dyski USB
- podglądy pomagają oddzielić pliki naprawdę możliwe do odzyskania od śmieci
- potrafi znaleźć pliki zarówno na podstawie informacji systemu plików, jak i surowych sygnatur
Wady:
- duże skanowania mogą być powolne
- odzyskane nazwy plików/folderów nadal mogą być chaotyczne
- jeśli USB ma niestabilność sprzętową, samo oprogramowanie może Ci nie pomóc
Jeszcze jedna rzecz, z którą trochę się nie zgadzam w popularnych poradach: nie zawsze odzyskuj wszystkiego najpierw w jednym ogromnym pakiecie. Najpierw wyciągnij rzeczy nie do zastąpienia, sprawdź ich integralność, a potem kontynuuj.
Jeśli dysk zacznie się rozłączać, przerwij skanowanie i rozważ wykonanie obrazu albo oddanie do laboratorium. Jeśli pozostaje stabilny, odzyskiwanie programowe zdecydowanie warto wypróbować.