Czy mogę odzyskać usunięte zdjęcia z karty SD aparatu Nikon?

Przypadkowo usunąłem ważne zdjęcia z karty SD aparatu Nikon przed wykonaniem kopii zapasowej i teraz próbuję znaleźć najlepszy sposób, aby je odzyskać. Te zdjęcia są naprawdę ważne i potrzebuję pomocy w znalezieniu bezpiecznych metod odzyskiwania zdjęć z karty SD Nikona, które nie nadpiszą usuniętych plików.

Zrobiłem to jakiś czas temu na karcie Nikona i krótka odpowiedź brzmi: tak, usunięte zdjęcia często da się odzyskać.

Pomogło mi potraktowanie karty jak dowodu. W chwili, gdy zauważyłem, że pliki zniknęły, przestałem robić zdjęcia. Żadnego zdjęcia testowego, żadnego grzebania w menu, nic. W większości aparatów usunięcie nie kasuje zdjęcia od razu. Oznacza tylko to miejsce jako wolne. Twoje stare pliki często tam zostają, dopóki nowe dane ich nie nadpiszą. Gdy dalej robisz zdjęcia, szanse na odzyskanie szybko spadają.

Wyjmij kartę SD i podłącz ją do komputera przez czytnik kart. Pominąłbym podłączanie korpusu Nikona przez USB, jeśli masz inną opcję. Wiele aparatów Nikon działa w trybie MTP lub PTP, a narzędzia do odzyskiwania zwykle działają lepiej, gdy mają bezpośredni dostęp do samej karty.

Jeśli nie masz już kopii gdzie indziej, następnym krokiem jest oprogramowanie do odzyskiwania. Używałem kilku i Disk Drill był dla mnie najmniej irytujący. Dobrze odczytywał pliki NEF i JPEG i nie musiałem przedzierać się przez menu.

Co zrobiłem:

1. Zainstaluj Disk Drill na komputerze. Nie instaluj go na karcie SD.
  2. Włóż kartę Nikona przez czytnik kart.
  3. Wybierz kartę SD w aplikacji.
  4. Najpierw uruchom Universal Scan. W przypadku usuniętych zdjęć od tego bym zaczął.
  5. Poczekaj na zakończenie, a potem sprawdź podgląd tego, co znalazł. Jeśli podgląd zdjęcia otwiera się poprawnie, zwykle uznaję to za dobry znak.
  6. Odzyskaj wszystko na komputer lub inny dysk. Nie zapisuj nic z powrotem na tej samej karcie SD.

Jedna mała rzecz, którą warto wiedzieć. W Windows darmowy limit odzyskiwania to 100 MB. To niewiele, jeśli cały dzień robiłeś zdjęcia w RAW, ale wystarczy, by sprawdzić, czy karta nadal ma pliki nadające się do odzyskania, zanim wydasz pieniądze.

Jeśli straciłeś też wideo, jest tryb Advanced Camera Recovery. Nie zaczynałbym od niego. Universal Scan jest szybszy i znalazł większość tego, czego potrzebowałem. Jeśli po pierwszym przebiegu nadal brakuje klipów, wtedy spróbowałbym skanowania przeznaczonego dla aparatów.

Odzyskane pliki często wracają z brzydkimi nazwami typu file000123.nef. Foldery też mogą zniknąć. Sam to widziałem. To nie zawsze znaczy, że zdjęcia są uszkodzone. Wiele narzędzi odzyskuje pliki po sygnaturze, więc najpierw wyciągają dane obrazu, a oryginalny układ folderów przepada.

Podobnie jest z plikami NEF, które na początku wydają się uszkodzone. Windows ma tendencję do głupiego zachowywania się przy plikach RAW, jeśli brakuje odpowiedniego kodeka lub aplikacji. Miałem kilka plików NEF, które wyglądały na martwe w Explorerze, a potem otwierały się bez problemu w oprogramowaniu do RAW.

Zanim poświęcisz czas na skanowanie, sprawdź też oczywiste miejsca:

1. Komputer, jeśli zwykle kopiujesz karty po każdej sesji.
  2. SnapBridge lub jakąkolwiek synchronizację z chmurą, którą miałeś włączoną.
  3. Dyski zewnętrzne, stare foldery kopii zapasowych, przypadkowe importy, o których zapomniałeś.

Szybkie formatowanie też nie zawsze oznacza koniec. Zarówno przypadkowe usunięcie, jak i szybkie formatowanie w wielu przypadkach zostawiają możliwość odzyskania danych. Większe znaczenie ma to, co stało się później. Jeśli zapełniłeś kartę setkami nowych zdjęć, część starych danych często przepada bezpowrotnie.

Miejscem, w którym przestałbym robić to samodzielnie, jest uszkodzenie fizyczne. Jeśli karta jest pęknięta, wyrzuca błędy, rozłącza się albo komputer w ogóle jej nie wykrywa, nie próbowałbym dalej jej męczyć. Wtedy bardziej sensowna jest usługa odzyskiwania danych. Widziałem, jak uszkodzone karty pogarszały swój stan po kolejnych próbach.

Praktyczna kolejność wygląda więc tak:

1. Przestań używać karty.
  2. Wyjmij ją z aparatu.
  3. Najpierw poszukaj istniejących kopii.
  4. Przeskanuj ją programem do odzyskiwania, zaczynając od Universal Scan.
  5. Zapisz odzyskane pliki gdzieś indziej niż na karcie SD.

Jeśli tylko nacisnąłeś Delete, a potem wkrótce przestałeś używać karty, szanse często są całkiem niezłe. Nie idealne. Ale nadal niezłe.

Tak, jeśli od usunięcia karta nie była zbyt intensywnie zapisywana.

Dodałbym jedną rzecz do tego, co powiedział @mikeappsreviewer. Najpierw wykonaj pełny obraz karty SD, a potem skanuj obraz, a nie kartę. To ma znaczenie, jeśli karta ma problemy z odczytem lub zaczyna się psuć. Narzędzia takie jak Disk Drill obsługują pracę z obrazami dysków, a wtedy obciążasz kartę tylko raz. W przypadku ważnych zdjęć z Nikona to bezpieczniejsza droga.

Nie poświęcałbym też zbyt dużo czasu na przeglądanie karty w Finderze lub Eksploratorze. Miniatury, indeksowanie i losowe zapisy systemu operacyjnego są rzadkie na nośnikach SD, ale i tak ograniczam obsługę do minimum. Użyj blokady zapisu, jeśli ją masz. Większość osób jej nie ma, więc przynajmniej przesuń przełącznik blokady SD przed włożeniem karty. To nie daje pełnej gwarancji, ale warto to zrobić.

Jeśli Nikon zapisywał RAW i JPEG, sprawdź rozmiary plików po odzyskaniu. Prawidłowy plik NEF jest zwykle znacznie większy niż odpowiadający mu JPEG. Bardzo małe pliki NEF często oznaczają częściowe nadpisanie.

Jeśli karta prosi o sformatowanie, zatrzymaj się. W nic nie klikaj.

Disk Drill to solidny wybór do odzyskiwania zdjęć z karty SD Nikona, szczególnie plików NEF i JPEG. Odzyskaj je na komputer, a porządkowanie zostaw na później.

Ten wątek też jest przydatny, jeśli chodzi o wskazówki dotyczące odzyskiwania zdjęć z karty SD Nikona i odzyskiwania usuniętych zdjęć z aparatu:
najlepsze sposoby na odzyskanie usuniętych zdjęć z karty SD