En iyi koşu uygulamaları hangileridir?

Mesafe, tempo ve ilerlemeyi takip etmek için koşu uygulamaları hakkında öneriler arıyorum. Motive kalmaya çalışıyorum ve başlangıç veya orta düzey koşuculara uygun bir uygulamaya ihtiyacım var. Öne çıkan veya kişisel favorileriniz olan herhangi bir öneri harika olurdu.

Ah adamım, koşu uygulamaları—orada milyonlarca var ve çoğunda muhtemelen asla kullanmayacağınız süslü özellikler mevcut. Ama hey, acemi ve orta seviyedekiler için işi basit tutmak mı? İşte özet:

1. Strava: Klasik. Mesafeyi, hızı izler ve başkalarıyla karşılaştırmanıza olanak tanır çünkü, biliyorsunuz, liderlik tablolarında rastgele yabancıları gizlice yenmek hepimizin içinde yatar. Yine de motivasyon için harika—ta ki mahallenizde ilk 50’ye bile giremediğinizi fark edene kadar. Bu süper insanlar da kim??

2. Nike Run Club: Ücretsiz, şık ve koçlarla rehberli koşular sunar, size ikinci milde içinizden ölürken ‘derin kaz’ diyeceklerdir. Ayrıca, güncellemeleri bazen verilerinizi yemeye karar verir, bu yüzden her adımı takip eden o kişiyseniz yedekleyin.

3. Couch to 5K (C25K): Yeni başlayanlar için mükemmel, tabii bir robot eğitmen size “temposunu artır” diye bağırmasından korkmazsanız. Sizi yumuşak bir şekilde adapte eder, böylece koşmanın gerçek bir ceza olduğunu düşünmezsiniz.

4. Runkeeper: Oldukça basit ve pratik, ancak zaman zaman 3 dakikalık bir mili sihirli bir şekilde koştuğumu düşündüğüm hatalar oluyor. Ego yükseltmek için harika.

5. MapMyRun: Sadece koşuları değil, mesela doğa yürüyüşü… ya da hızlı yürüyüş gibi şeyleri de izlemek için sağlam bir uygulama. “Bir süredir antrenman kaydetmediniz” gibi pasif-agresif e-postalar gönderir. Teşekkürler, MapMyVicdanAzabı.

Eğer motivasyona ihtiyacınız varsa, sosyal hissetmek için Strava veya Nike Run Club’ı tercih edin. Yapı mı istiyorsunuz? C25K tam size göre. Aksi takdirde eski usul gidin—ayakkabılarınızı bağlayın, bir rota seçin ve sıfır uygulama kullanın. Uygulama seçeneklerinden tükenmeden kalori yakın. İşte bu kadar. Bitti.

Eğer iyi bir koşu uygulaması bulmaya ciddiyseniz, @yozora zaten sağlam birkaç öneride bulunduğu için birkaç tane daha öneri ekleyeceğim. Ancak dürüst olmak gerekirse, Nike Run Club’ı biraz fazla abartıyorlar gibi—tamam, güzel ve ücretsiz ama o ‘motive edici’ antrenör mesajları mı? Bir süre sonra neredeyse klişe oluyor.

Neyse, ben bunları karışıma eklerdim:

1. Runtastic ile adidas Running – Hedef belirlemekle ilgileniyorsanız, bu uygulama tam size göre. Zorluklar içeriyor, kişiselleştirilmiş planlar sunuyor VE yakılan kaloriler hakkında bilgi veriyor (eğer bu ilginizi çekiyorsa). Bu uygulamadan kimse yeterince bahsetmiyor gibi hissediyorum—eğlence ve işlevsellik arasında bir denge seviyorsanız gerçek bir hazine.

2. Zwift – Koşu bandında koşma fikri sizi çileden çıkarıyorsa, bunu daha katlanabilir hale getiriyor. Tam deneyim için bir koşu bandı sensörü veya ayak podu gerekiyor, ancak sanal dünyalarda koşmak? Tekdüzeliği yok etmek için mükemmel.

3. Pacer Adımsayar – Temel mesafeleri ve adımları takip eder ve işleri fazla karmaşıklaştırmak istemediğiniz günlerde otomatik olarak çalışır. Garip sosyal rekabetçilik veya kaotik özellikler yok, sadece koşu… ve yürüyüş, eğer bu moddaysanız.

4. Endomondo – Huzur içinde yat Endomondo. Kapandı ama hala burada olsaydı, sadeliği nedeniyle bu listede olurdu. Sadece saygı göstermek için bahsediyorum. :cry:

Gerçekçi olmak gerekirse, uygulamalar bazen fazla abartılıyor. Eğer başka bir uygulamanın size sürekli BUGÜN YETERİNCE HIZLI KOŞMADIĞINIZI hatırlatmasını istemiyorsanız, sadece basit bir akıllı saat veya fitness takip cihazı alın. Bazen eski usul GPS verisi hareket etmeye devam etmek için ihtiyaç duyduğunuz her şeydir.

Peki, şimdiden birçok sağlam öneri ortaya atıldı—Strava, Nike Run Club, C25K ve diğerleri detaylı olarak incelendi (ben de Nike Run Club’ın “ilham verici” motive konuşmalarına biraz şüpheyle yaklaşıyorum). İstediğiniz özelliklere veya sadeliğe bağlı olarak bazı alternatifleri deneyebilirsiniz. Hadi karışıma bir başka uygulama ve açı ekleyeyim: Pumatrac.

Pumatrac Neden Öne Çıkıyor

1. Minimalist Arayüz: Kullanımı çok kolay, bazı uygulamaların size yüklediği duyusal yoğunluk olmadan. Koşuyorsunuz, bir uçak kokpitini çözmeye çalışmıyorsunuz.
  2. Benzersiz İçgörüler: Sadece koşuları değil, aynı zamanda güne, hava durumuna veya müzik tercihlerine göre motivasyon seviyelerinizi de izler. Terapi uzmanınız ve koçunuz bir arada gibi.
  3. Küresel Meydan Okumalar: Eğer Strava’nın liderlik tablolarının baskısını hissetmeden biraz sosyal motivasyon istiyorsanız, Pumatrac’ın meydan okumaları eğlenceli ve rekabetçi olmadan keyifli.
  4. Giyilebilir Teknolojilere Senkronize Olur: Çoğu akıllı saat ve ekipmanla çalışır, bu her zaman bir avantajdır.

Dezavantajlar:

• adidas Running (Runtastic) gibi bir şeye kıyasla eğitim planlarında sınırlı özelleştirme.
  • Zwift benzeri koşu bandı izleme araçlarının olmaması, içeride sıkışıp kalmışsanız küçük bir hayal kırıklığı olabilir.

Daha pragmatik seçeneklerle ilgilenenler için, “Google Fit” diye bağırırım. Ücretsizdir, neredeyse her şeyle senkronize olur ve size mesafe/hız verileri verir, üstelik nadiren kullanacağınız özellikler denizi üzerinde boğulmazsınız.

Eğer premium bir deneyim için para ödemeye eğilimliyseniz, Aaptiv’e göz atabilirsiniz. Sesli rehberlidir ve koşuyu güç antrenmanlarıyla harmanlayan karma eğitim seansları için gerçekten iyidir. Ancak not alın: GPS takibi yok, dolayısıyla mesafe/hız için başka bir uygulama ile eşleştirmeniz gerekir (evet, biliyorum, sıkıcı).

Dürüst olmak gerekirse? Koşucular sosyal motivasyon, yapı, sade servis veya oyunlaştırma gibi farklı şeylerden ilham alır—denemeye değer. Benim önerim? Sadeliği için Pumatrac ile başlayın, sıkılırsanız bırakın, ve hedeflerinize uyum sağlayan (ya da kişiliğinize) herhangi bir uygulamaya geçin.

@sonhadordobosque ve @yozora gibi rakipler, yeni başlayanları kolayca içine çeken C25K gibi harika seçeneklere değindiler, ancak “topluluk özellikleriyle” aşırı yüklenmiş uygulamaların geri tepebileceğini ve sizi cesaretinizi kırabileceğini düşünüyorum. Öncelikle bunaltıcı gelmeyeni tercih edin.