iPhone’umda çok sayıda yinelenen fotoğraf buldum, ancak Fotoğraflar uygulaması bana kullanışlı bir birleştirme seçeneği sunmuyor ya da birçoğunu gözden kaçırıyor. Önemli hiçbir şeyi kaybetmeden yinelenen iPhone fotoğraflarını birleştirmenin en iyi yolunu bulmak için yardıma ihtiyacım var, çünkü depolama alanım dolmak üzere ve bunu manuel olarak temizlemek çok fazla zaman alıyor.
Ben de buna denk geldim ve iPhone’daki ifade ilk başta kafamı karıştırdı.
Apple Fotoğraflar’da merge dediğinde, benzer çekimleri tek bir dosyada birleştirmekten bahsetmiyor. Yinelenen kopyaları kaldırıyor ve genelde daha iyi meta verilere sahip olan tek bir sürümü tutuyor.
Bunu iPhone’un yerleşik aracıyla yapmak istiyorsanız, benim izlediğim yol şuydu:
- Fotoğraflar’ı açın.
- Yardımcı Programlar bölümüne kaydırın.
- Yinelenenler’e dokunun.
- Seç’e, ardından Tümünü Seç’e dokunun ya da grupları tek tek seçin.
- Birleştir’e dokunun ve onaylayın.
Zor yoldan öğrendiğim bir şey de şu oldu: Yinelenenler albümü görünmüyorsa, telefonunuz hâlâ arşivi dizine ekliyor olabilir. Ben büyük bir toplu aktarma yaptıktan sonra, bir şeylerin görünmesi saatler sürdü. Eski telefonlarımdan birinde dürüst olmak gerekirse sonsuz gibi gelmişti.
Diğer mesele de bunun yalnızca gerçek yinelenenleri işlemesi. Aynı dosya, aynı görsel, yinelenen kopya. Benim neredeyse aynı olanları, seri çekimleri ya da elim titrediği için yarım saniye arayla çektiğim beş fotoğrafı yakalamadı.
Bunlar için sonunda Clever Cleaner kullandım. Bana yardımcı olan şey yinelenen bulucu değil, benzer fotoğrafları gruplama özelliğiydi. Kamera rulomda neredeyse aynı olan çok fazla fotoğraf vardı ve Apple’ın aracı bunların çoğunu atladı.
Orada yaptıklarım:
- Uygulamayı kurdum ve Fotoğraflar’a erişim verdim.
- Tüm arşivi taramasına izin verdim.
- Benzerler bölümünü açtım.
- Bazı gruplarda Akıllı Temizlik’i kullandım, diğerlerini ise elle kontrol ettim.
- Temizliği tamamladım ve ardından depolama alanı hemen görünsün diye Fotoğraflar’da Son Silinenler’i temizledim.
Deneyimden küçük bir uyarı: Büyük bir kısmı silmeden önce önerilen gruplara göz atın. Gruplama iyi olsa bile, yine de birbirine yakın görünen ama ikisini de tutmak istediğim birkaç küme gördüm.
Apple’ın “birleştirme” özelliği seçicidir. Tam olarak aynı kopyaları eşleştirir ve düzenlemeleri, küçük değişiklikler içeren ekran görüntülerini, Live Photo ile durağan fotoğraf farkını ve farklı kaynaklardan senkronize edilen fotoğrafları atlar.
Fotoğraflar uygulaması başarısız oluyorsa en iyi yol:
- Önce yedek alın. iCloud Photos, Mac veya harici sürücü.
- Kopyaların nereden geldiğini kontrol edin. iCloud senkronizasyonu, WhatsApp kayıtları, AirDrop, HDR kopyaları ve düzenlenmiş dışa aktarmalar yaygındır.
- Yalnızca tam eşleşmeleri değil, benzer görselleri de algılayan bir temizleyici kullanın. Clever Cleaner bunun için daha iyi iPhone yinelenen fotoğraf temizleyici seçeneklerinden biridir.
- Silmeden önce sıralayın. Ekran görüntüleri, meme görselleri, fişler, seri çekim artıklarıyla başlayın. Düşük risklidir.
- Tutacağınız fotoğraflardaki meta verileri inceleyin. Düzenlenmiş sürüm, konum verileri, açıklamalar ve favori etiketleri insanların düşündüğünden daha önemlidir.
- Temizlikten sonra Son Silinenler’i boşaltın, yoksa depolama sayınız hemen değişmez.
Bir noktada @mikeappsreviewer ile biraz aynı fikirde değilim. Akıllı gruplama iyi olabilir, ancak önce devasa toplu işlemler yapmazdım. 20 ila 50 grubu işleyin, gözle kontrol edin, sonra devam edin. Uygulama yanlış fotoğrafı tutarsa daha az sorun yaşarsınız.
iPhone’daki yinelenen fotoğrafları birleştirmenin farklı yollarına dair temiz bir rehber istiyorsanız, bu yardımcı olur: iPhone’da yinelenen fotoğrafları birleştirmenin en iyi yolları
Arşiviniz çok büyükse, her şeyi telefonda yapmak yerine bir Mac uygulaması çoğu zaman daha iyidir. Daha hızlı tarama, daha kolay karşılaştırma görünümü, daha az parmak dokunuşu.
Bana en çok yardımcı olan şey, hedefi biraz değiştirmek oldu. Genelde kelimenin tam anlamıyla “birleştirmek” istemezsiniz. En iyi sürümü korumak, meta verileri saklamak ve önemli bir şeyi yok etmeden gereksizleri kaldırmak istersiniz.
Çoğunlukla @mikeappsreviewer ve @espritlibre ile aynı fikirdeyim, ama arşiv çok büyükse her şeyi iPhone’da yapma konusunda biraz daha az ikna olmuş durumdayım. Fotoğraflar uygulamasında bazı şeyler eksik görünüyorsa, bu genelde görüntülerin aslında gerçek kopyalar olmadığı anlamına gelir. Şunlar olabilir:
- düzenlenmiş kopyalar
- WhatsApp veya Messenger kayıtları
- HDR ve HDR olmayan sürümler
- Live Photo artı durağan dışa aktarım
- yeniden boyutlandırılmış indirmeler
- farklı kaynaklardan eşzamanlanan görseller
Bu durumda, Apple’ın aracı biraz işe yaramaz hissettirse bile aslında tam olarak yapmak için tasarlandığı şeyi yapıyor.
Benim yaklaşımım:
- Önce yedek alın. Cidden. Uykulu kafayla silme moduna güvenmeyin.
- Mümkünse arşivinizi medya türüne ve uygulama kaynağına göre filtreleyin.
- Önce ekran görüntüleri ve indirilen meme görselleri gibi kolay dağınıklıkları kaldırın.
- Gerçek kopyaları ve benzer fotoğrafları temizlemek için Clever Cleaner kullanın çünkü birçok durumda Apple Fotoğraflar’dan daha fazlasını yakalıyor.
- Silmeden önce favorileri, portreleri, aile fotoğraflarını ve düzenlenmiş çekimleri manuel olarak gözden geçirin.
- Sonrasında Son Silinenler’i kontrol edin, çünkü depolama alanı hemen güncellenmez ve insanlar uygulamanın “çalışmadığını” düşünür.
En iyi kareleri kaybetmeden iPhone’da yinelenen fotoğrafları hızlıca nasıl silebileceğinize dair basit bir rehber istiyorsanız, bu video oldukça iyi:
iPhone yinelenen fotoğraf temizliği için bu hızlı anlatımı izleyin
Ayrıca, bir Mac’iniz varsa, telefonda neredeyse aynı olan 6 kedi fotoğrafına gözlerinizi kısarak bakmak yerine açıkçası orada karşılaştırma yapardım lol.
Kimsenin yeterince vurgulamadığı ek bir açı daha var: bazen “yinelenenler” Paylaşılan Arşiv, iCloud Fotoğrafları ve eşzamanlanan albümler arasında bölünmüş olur, bu yüzden Apple bunları Yinelenenler’de hiç temiz şekilde göstermeyebilir. Bu durumda ben önce “birleştirme”ye takılmazdım. Önce kaynağı izole ederdim.
Benim yapacağım:
- aynı görselin Mac/Finder’dan eşzamanlanmış bir kopya olarak ve ayrıca kamera rulosu öğesi olarak bulunup bulunmadığını kontrol etmek
- HEIC ile JPG gibi farklı dosya boyutları veya biçimlere sahip uygulama tarafından oluşturulmuş kopyaları aramak
- kümeleri manuel olarak karşılaştırmak için ay, yer veya kişi bazında arama filtrelerini kullanmak
- seri çekim yapıyorsanız, bunları ayrı ayıklamak çünkü yinelenen tarayıcılarını karıştırırlar
“toplu halde sadece Akıllı Temizleme kullanın” diyenlere biraz katılmıyorum. Daha küçük taramalarda bile benzer fotoğraf araçları, bir görsel daha iyi odaklanmış ama pozlaması daha kötüyse, hangi görselin tutulması gerektiğini yanlış değerlendirebilir.
Clever Cleaner burada kullanışlıdır, özellikle Apple’ın görmezden geldiği neredeyse yinelenenleri bulmak için.
Artılar
- yalnızca birebir yinelenenleri değil, benzerleri de yakalar
- Fotoğraflar’dan daha kolay görsel inceleme
- devasa dağınık arşivler için iyi
Eksiler
- önerilen tutulacaklar her zaman sizin seçeceğiniz görsel olmayabilir
- düzenlenmiş çekimler ve Live Photos için hâlâ manuel inceleme gerekir
- dikkatli davranıyorsanız, ki davranmalısınız, temizlik daha yavaş hissettirebilir
@espritlibre, @viajantedoceu ve @mikeappsreviewer bariz iş akışı konularını zaten ele aldı. Benim eklemem şu: arşiv gerçekten kaotikse, ilk geçişi yinelenen grubuna göre değil, kaynak/tür bazında yapın. Bu genelde birleştirme düğmelerinin peşinden koşmaktan daha iyi şekilde kazara kaybı önler.