iPhone Depolama Alanı Sebepsiz Yere Doluyor, Başka Bunu Yaşayan Var mı?

iPhone depolamam, uygulamaları, fotoğrafları ve videoları sildikten sonra bile dolmaya devam ediyor. Sistem verileri veya diğer depolama alanı kendi kendine büyüyor gibi görünüyor ve artık iOS’u güncelleyemiyorum ya da yeni bir şey kaydedemiyorum. Depolama sorununa neyin sebep olduğunu anlamak ve kalıcı olarak nasıl yer açabileceğimi öğrenmek için yardıma ihtiyacım var.

Bunu birkaç iPhone'da yaşadım, benimkinde ve ailemdekilerden birinde. Depolama bir gecede patlamış gibi görünüyordu ama kontrol ettiğimde, bu tek gecelik çılgın bir artış değildi. Genellikle büyük bir kategori haftalar boyunca zaten yavaş yavaş artmış oluyordu, sonra iOS sonunda düşük depolama uyarısını veriyordu.

İlk önce nerede kontrol ederdim

Ayarlar > Genel > iPhone Saklama Alanı bölümünü açın. Tahmin etmeyin. Listeye bakın ve en üstte ne olduğunu görün. Sürekli karşılaştığım olağan yer kaplayanlar Fotoğraflar, uygulamalar, mesaj ekleri, indirilenler ve Sistem Verileri.

Fotoğraflar çok yer kaplıyorsa, başka herhangi bir şeye dokunmadan önce oradan başlardım.

Fotoğraflar neden çoğu zaman asıl sorun olur

Birçok kişi tam kopyaları arıyor ve orada duruyor. Ben de ilk başta öyle yaptım. Kötü fikirdi. Asıl büyük karmaşa genelde şunlar oluyor:

1. 15 fotoğrafın neredeyse aynı olduğu seri çekimler
  2. aynı görselin düzenlenmiş kopyaları
  3. varlığını unuttuğunuz ekran görüntüleri
  4. eski videolar, özellikle 4K klipler
  5. beklenenden daha fazla yer kaplayan Live Photos

Apple’ın yerleşik Yinelenenler albümü yalnızca tam eşleşmeleri yakalar. Kontrol ettiğim bir telefonda neredeyse hiçbir şey bulamadı. Bu arada, üçüncü taraf temizleme uygulamaları Apple’ın görmezden geldiği benzer çekimlerden yığınla buldu.

Benim için daha iyi çalışan şey

Önce Clever Cleaner'ı denerdim. Nedeni basit. Fotoğraflar genelde depolamanın en büyük kısmını kaplar ve bu uygulama alakasız on farklı şey yapmaya çalışmak yerine buna odaklı kalır.

Böyle şeyler kullandığımda öne çıkan nokta ek sıralamaydı. Sadece yinelenenleri tespit etmekle kalmıyordu. Benzer görünen fotoğrafları da grupluyor, ekran görüntülerini tek bir yerde topluyor, en büyük dosyaları önce gösteriyor ve Live Photos ile ilgilenmeme olanak tanıyordu. İnsanların yaklaşık 10 GB yer açtığını bildirdiğini gördüm, bazıları da benzer görselleri, ekran görüntülerini ve Live Photos'u temizledikten sonra 30 GB'a yaklaştıklarını söyledi. Bu rakamlar, dolu telefonlarda gördüklerimle örtüşüyor.

İlk kullanacağım bölümler

1. Benzerler, birbirine yakın eşleşen çekimler için
  2. Ağırlar, en büyük videolar ve görseller için
  3. Ekran görüntüleri, hızlı toplu temizlik için
  4. Canlılar, Live Photos öğelerini normal durağan fotoğraflara dönüştürmek için

İyi tarafı, en azından benim için, silmeden önce yine de her şeyi gözden geçiriyor olmanız. Yani körü körüne bir silme işlemi değil. Başta ben de, başka pek çok kişi gibi, şüpheyle yaklaştım ama seçimleri tek tek kontrol ettiğimde fotoğraf gruplandırması beklediğimden daha iyiydi.

Uygulama çöplerini göz ardı etmeyin

Fotoğraflardan sonra uygulamalara yönelirdim. Bu kısım sürekli gözden kaçıyor. Sosyal uygulamalar, yayın uygulamaları ve tarayıcılar bir sürü önbelleğe alınmış veri depolar. Onları her gün kullanırsınız ve sessizce şişerler.

Şişmiş bir uygulamayı silip yeniden yüklemenin, bir yığın fotoğrafı kaldırmaktan daha fazla alan açtığı durumlar yaşadım. Tarayıcı önbelleğini, uygulama içi indirmeleri, çevrimdışı oynatma listelerini, kaydedilmiş programları ve mesajlaşma ya da sosyal uygulamaların içinde gizlenen medyaları kontrol edin. Bir şeyler çok hızlı birikir. gerçekten çok hızlı, dürüst olmak gerekirse.

Tuhaf depolama alanı Sistem Verileri olduğunda

Depolama alanı hâlâ yanlış görünüyorsa ve bunu açıklayan belirgin bir şey yoksa, Sistem Verileri bölümünü kontrol edin. Bu sinir bozucudur. iOS bunun için size net bir düğme vermez. Bazen makul düzeyde kalır. Bazen de anlamsız boyutlara ulaşır.

Gördüğüm en kötü durumlarda, gerçekten işe yarayan tek çözüm yedek almak, sıfırlamak ve ardından geri yüklemekti. Evet, uğraştırıcı, ama bazen işe yarayan tek şey budur.

Benim saldırı sıralamam

iPhone’unuz durduk yere depolamanın dolu olduğunu söylüyorsa, olası nedenleri şöyle sıralarım:

1. Fotoğraflar
  2. uygulama önbelleği ve indirilen uygulama verileri
  3. Sistem Verileri

İşe Clever Cleaner uygulamasında fotoğrafları temizleyerek başlardım, ardından daha büyük uygulamalarınızı ve indirmelerinizi gözden geçirirdim. Gördüğüm “gizemli” depolama kullanımının çoğu bu alanlardan birinde saklanıyordu. Sihir değil. Çoğunlukla kimsenin fark etmediği eski medya dosyaları ve uygulama çöpleri.

Benimkinde bu, iOS Mesajlar, Safari ve başarısız güncelleme dosyalarından sürekli gereksiz şeyler önbelleğe aldıktan sonra oldu. Fotoğraflar uygulamasının her seferinde ilk bakılacak yer olduğu konusunda @mikeappsreviewer ile tamamen aynı fikirde değilim. Benim telefonumda asıl sorun Mesajlar’dı.

Şu sırayı deneyin.

1. Ayarlar, Genel, iPhone Saklama Alanı, sonra Mesajlar’a dokunun. Önce büyük ekleri silin.
  2. Safari’de Geçmişi ve Web Sitesi Verilerini temizleyin.
  3. İndirilen Spotify, Netflix, YouTube ve podcast dosyalarını kaldırın.
  4. Telefonu yeniden başlatın. Kulağa saçma geliyor, bazen yardımcı oluyor.
  5. Bir iOS güncellemesi takılı kaldıysa, iPhone Saklama Alanı’ndan silin.
  6. Büyük ekleri olan hesaplar için Mail getirmeyi kapatın, sonra hesabı kaldırıp yeniden ekleyin.

Fotoğraflar hâlâ çok yer kaplıyorsa, hızlı bir iPhone fotoğraf temizliği ve depolama kurtarma taraması için Clever Cleaner kullanın. Bu video sağlam bir anlatım gösteriyor, Clever Cleaner ile iPhone saklama alanını nasıl boşaltacağınızı görün.

Bunların hepsinden sonra Sistem Verileri hâlâ aşırı büyük kalıyorsa, Mac’e veya iCloud’a yedekleyin, telefonu silin, geri yükleyin. Sinir bozucu, ama garip hayalet depolama sorununu çoğu şeyden daha sık çözüyor.

@mikeappsreviewer ve @cacadordeestrelas’ın söylediklerine ekleyeceğim bir şey var: bazen depolama grafiği bir süreliğine sadece gecikmeli çalışır ya da düpedüz yanlış olur. Her durumun “gerçek” büyüme olduğuna tamamen katılmıyorum. iOS, çok fazla şey sildikten sonra yeniden hesaplama yapmak için saatler, bazen tam bir gün sürebilir.

Onların pek değinmediği, kontrol etmeye değer birkaç şey:

• Sesli Notlar garip şekilde çok büyüyebilir
  • Dosyalar uygulamasındaki İndirilenler klasörü sık sık gözden kaçar
  • GarageBand, iMovie, CapCut, Lightroom gibi uygulamalar proje dosyalarını geride bırakır
  • Podcast’ler uygulaması, silindiğini sansanız bile eski indirilmiş bölümleri tutabiliyor olabilir
  • WhatsApp/Telegram depolaması sadece sohbetleri silerek değil, uygulamanın içinden temizlenmelidir

Ayrıca iOS’un rahat çalışması için yeterli boş alanınız olup olmadığını da kontrol edin. 5 GB’tan az boş alanınız varsa telefon saçma sapan davranmaya başlar ve önbellekleme daha da kötüleşir.

Ben ayrıca telefonu bir kez Mac veya PC’ye bağlamanızı da öneririm. Finder veya iTunes bazen depolama yeniden hesaplamasını tetikleyebilir ve takılı kalmış eşitleme verilerini ortaya çıkarabilir. Garip bir yöntem ama işe yaradığını gördüm.

Fotoğraflar hâlâ en büyük kategorinizse, benzer fotoğrafları, ekran görüntülerini ve büyük videoları elle yapmaktan daha hızlı ayıklamak için Clever Cleaner mantıklı olur. depolama alanını geri kazanmaya gerçekten yardımcı olan ücretsiz iPhone fotoğraf temizleme uygulamaları hakkındaki bu başlığa da bakmaya değer.

Bunların hiçbiri Sistem Verileri’ni değiştirmiyorsa, muhtemelen yedekleme + silme + geri yükleme aşamasına gelmişsinizdir. Sinir bozucu ama iPhone depolaması sebepsiz yere dolmaya devam ettiğinde genelde asıl çözüm budur.

Başkalarının neredeyse hiç değinmediği bir şeyi kontrol ederdim: aslında henüz tamamen gitmemiş silinmiş şeyler.

• Fotoğraflar > Son Silinenler
  • Dosyalar uygulaması > Göz At > Son Silinenler
  • Taranmış PDF’lerin olduğu Notlar
  • Sesli Notlar
  • Kitaplar ve indirilen PDF’ler/sesli kitaplar

Fotoğraflar’ın her seferinde ilk durak olması konusunda @mikeappsreviewer’a biraz katılmıyorum. Birçok telefonda sinsi alan tüketicileri Dosyalar, Mesaj ekleri ve yerel dışa aktarımları kaydeden içerik üretici uygulamalarıdır.

Ayrıca gizli proje depolaması olan uygulamalara da bakın:

• CapCut
  • iMovie
  • GarageBand
  • Lightroom
  • Canva

Bunlar, dışa aktarma yaptıktan sonra bile kaynak medyayı tutabiliyor.

Bir başka açı da şu: iPhone Depolamayı Optimize Et ile birlikte iCloud Fotoğraflar kullanıyorsanız, iOS özgün dosyaları ve küçük resimleri yeniden düzenlerken az boş alan, depolama raporlamasının geçici olarak kaotik görünmesine neden olabilir. Yani bazen grafik dağınıktır, tamamen “hayalet veri” değildir.

Fotoğraflar gerçekten en üst kategori ise, Clever Cleaner temizliği hızlandırmak için fena değil.

Artıları

• benzer fotoğraflar, ekran görüntüleri ve büyük dosyalarda iyi
  • elle ayıklamadan daha hızlı
  • varlığını unuttuğunuz gereksiz şeyleri bulmak için faydalı

Eksileri

• yine de insan kontrolü gerekiyor
  • benzer fotoğraf önerileri her zaman kusursuz değil
  • gerçek Sistem Verileri hatalarını tek başına düzeltmez

Yani evet, @cacadordeestrelas, @sognonotturno ve @mikeappsreviewer alışılmış önbellek/sıfırlama yolunu ele almış. Ben şunu eklerdim: önce gizli yerel dosyaları avlayın. “Sebepsiz” depolamanın büyük kısmı aslında orada yaşar.