Jak najpierw odzyskać usunięte filmy z karty SD?

Przypadkowo usunąłem ważne filmy z karty SD podczas przenoszenia plików i teraz próbuję ustalić, jakie są najbezpieczniejsze pierwsze kroki w odzyskiwaniu filmów z karty SD. Od tego czasu prawie nie używałem karty, ponieważ obawiam się nadpisania usuniętych plików. Co powinienem zrobić najpierw i które metody lub narzędzia do odzyskiwania rzeczywiście działają przy odzyskiwaniu usuniętych filmów z karty SD?

Znam to. Usuwasz klip albo karta wyrzuca błąd i żołądek podchodzi do gardła. Miałem tak z nagraniem, którego potrzebowałem, a pierwszy krok jest nudny, ale ważny. Przestań dotykać kartę.

Usunięte wideo często nadal tam jest. Wpis pliku zostaje usunięty, ale dane wideo zwykle pozostają na karcie, dopóki coś innego ich nie nadpisze. Dlatego twoje szanse w dużej mierze zależą od tego, co stało się po usunięciu.

Ja zrobiłbym tak:

1. Natychmiast przestań używać karty SD

To ma większe znaczenie niż cokolwiek innego.

Nie nagrywaj więcej wideo. Nie rób zdjęć. Niczego na nią nie kopiuj. Nie formatuj jej tylko dlatego, że Windows cię do tego namawia. Wyjmij kartę i zostaw ją w spokoju, dopóki nie będziesz gotowy ją przeskanować.

2. Sprawdź, czy komputer nadal widzi kartę

Zanim zaczniesz bawić się narzędziami do odzyskiwania, upewnij się, że karta w ogóle się pokazuje.

1. Wypróbuj inny czytnik kart.
  2. Wypróbuj inny port USB.
  3. Jeśli masz inny komputer, sprawdź też na nim.
  4. W systemie Windows otwórz Zarządzanie dyskami i zobacz, czy karta się pojawia.

Jeśli Windows mówi, że karta jest w formacie RAW albo prosi o jej sformatowanie, jeszcze tego nie rób. Oprogramowanie do odzyskiwania dość często nadal odczytuje karty w takim stanie. Jeśli karta nigdzie się nie pojawia, zacząłbym podejrzewać problem sprzętowy, a nie zwykłe usunięcie.

3. Przeskanuj ją programem do odzyskiwania danych

Miałem całkiem niezłe wyniki z Disk Drill przy plikach wideo.

Obsługuje długą listę formatów, a jego tryb odzyskiwania nastawiony na kamery pomaga przy nagraniach podzielonych na części, co często zdarza się w kamerach sportowych, dronach i niektórych aparatach bezlusterkowych. Materiały z GoPro, DJI, Sony i podobnego sprzętu często wpisują się w ten bałagan.

W systemie Windows darmowa wersja odzyskuje do 100 MB. Przy dużych plikach wideo ten limit szybko się kończy, ale samo skanowanie i podgląd nadal powiedzą ci, czy klip tam jest, zanim wydasz pieniądze.

Innym programem, o którym ludzie często wspominają, jest PhotoRec. Jest darmowy i działa częściej, niż sugeruje jego prosty interfejs. Minusem, z mojego doświadczenia, jest to, że nazwy plików i struktura folderów zwykle wracają pomieszane albo wcale.

4. Odzyskaj wideo na inny dysk

Zwykle wygląda to tak:

1. Włóż kartę SD do czytnika.
  2. Uruchom pełne skanowanie lub głębokie skanowanie.
  3. Zawęź wyniki do plików wideo.
  4. Podejrzyj to, co wygląda właściwie.
  5. Zapisz odzyskane pliki na komputerze lub innym dysku zewnętrznym.

Nie przywracaj plików z powrotem na tę samą kartę SD. W ten sposób ludzie nadpisują część, którą próbowali uratować. Zrobiłem to kiedyś lata temu. Zły dzień.

5. Jeśli odzyskany plik nie chce się odtworzyć

Na tym etapie wiele osób się potyka. Odzyskiwanie się udaje, ale plik wygląda na martwy.

Pierwszą rzeczą, której bym spróbował, jest VLC Media Player. VLC czasami otwiera uszkodzone wideo, którego inne odtwarzacze nie chcą nawet tknąć.

Jeśli VLC zawiedzie, warto spróbować narzędzi do naprawy wideo. Niektóre z nich odbudowują plik na podstawie czystej próbki nagranej tym samym aparatem przy tych samych ustawieniach. Brzmi dziwnie, ale widziałem, że pomagało przy uszkodzonych plikach MP4.

I tak, ignoruj wszelkie monity o formatowanie, dopóki nie skończysz odzyskiwania. Na formatowanie przyjdzie czas później.

Jeśli chcesz krótką wersję, to proszę bardzo. Przestań używać karty, potwierdź, że komputer ją wykrywa, przeskanuj ją narzędziem do odzyskiwania i zapisz wszystko, co uda się odzyskać, gdzie indziej. Czas ma znaczenie. Każdy dodatkowy zapis zmniejsza twoje szanse.

Najpierw wykonaj obraz karty SD bajt po bajcie, zanim uruchomisz na niej odzyskiwanie. Trochę różnię się tutaj z @mikeappsreviewer. Skanowanie najpierw oryginalnej karty jest powszechne, ale jeśli karta ma słabe sektory albo niestabilny kontroler, każdy dodatkowy odczyt to ryzyko. Plik obrazu na komputerze daje Ci jedną stabilną kopię do pracy.

Użyj czegoś takiego jak USB Image Tool, Win32 Disk Imager albo dd, jeśli go znasz. Zapisz obraz na wewnętrznym dysku komputera, a nie z powrotem na karcie. Następnie wskaż obraz w Disk Drill albo PhotoRec, a nie samą kartę. Dzięki temu źródło pozostanie nietknięte.

Jeśli filmy zostały usunięte podczas przenoszenia, sprawdź też urządzenie docelowe. Wiele osób to pomija. Windows czasami kopiuje część pliku przed usunięciem, więc możesz mieć częściowe lub pełne klipy w folderze docelowym, folderach tymczasowych albo w koszu na komputerze.

Ponadto, jeśli pochodziło to z telefonu albo aplikacji aparatu, przed odzyskiwaniem sprawdź ukryte foldery, takie jak DCIM, LOST.DIR albo foldery pamięci podręcznej aplikacji. Widziałem MP4, które nadal tam były pod dziwnymi nazwami.

Aby zobaczyć instrukcję wideo krok po kroku, ten przewodnik odzyskiwania nagrań z karty SD po usunięciu materiału jest łatwiejszy do śledzenia niż większość.

W skrócie:

1. Zabezpiecz kartę przed zapisem, jeśli ma przełącznik blokady.
  2. Wykonaj obraz całej karty.
  3. Sprawdź dysk docelowy pod kątem pozostałych skopiowanych plików.
  4. Przeskanuj obraz za pomocą Disk Drill.
  5. Zapisz odzyskane filmy na innym dysku.

Jeśli karta się rozłącza, pokazuje 0 bajtów albo się nagrzewa, zatrzymaj się. To bardziej wskazuje na awarię sprzętową niż zwykłe usunięcie.