Jak scalić zduplikowane zdjęcia na iPhonie, jeśli aplikacja Zdjęcia nie pomaga?

Znalazłem wiele zduplikowanych zdjęć na moim iPhonie, ale aplikacja Zdjęcia nie oferuje przydatnej opcji scalania albo pomija wiele z nich. Potrzebuję pomocy w znalezieniu najlepszego sposobu na scalanie zduplikowanych zdjęć z iPhonea bez utraty czegokolwiek ważnego, ponieważ moja pamięć się zapełnia, a ręczne porządkowanie tego zajmuje zbyt dużo czasu.

Też na to trafiłem, i sformułowanie na iPhonie na początku trochę mnie zmyliło.

Kiedy Apple mówi o scalaniu w Zdjęciach, nie chodzi o łączenie podobnych ujęć w jeden plik. Usuwa zduplikowane kopie i zachowuje jedną wersję, zwykle tę z lepszymi metadanymi.

Jeśli chcesz zrobić to wbudowanym narzędziem iPhonea, u mnie ścieżka wyglądała tak:

1. Otwórz Zdjęcia.
  2. Przewiń do sekcji Narzędzia.
  3. Stuknij Duplikaty.
  4. Naciśnij Wybierz, potem Zaznacz wszystko, albo wybieraj grupy po kolei.
  5. Stuknij Scal i potwierdź.

Jednej rzeczy nauczyłem się metodą prób i błędów: jeśli album Duplikaty się nie pojawia, telefon może nadal indeksować bibliotekę. Gdy zaimportowałem dużą partię, u mnie minęły godziny, zanim cokolwiek się pokazało. Na jednym starszym telefonie trwało to, szczerze mówiąc, wieczność.

Jest jeszcze jeden haczyk: to działa tylko z prawdziwymi duplikatami. Ten sam plik, ten sam obraz, zduplikowana kopia. Nie wykryło u mnie prawie identycznych zdjęć, serii zdjęć ani tych pięciu fotek zrobionych co pół sekundy, bo drgnęła mi ręka.

Do tego ostatecznie użyłem Clever Cleaner. Pomogło mi grupowanie podobnych zdjęć, a nie wyszukiwarka duplikatów. Mój aparat miał za dużo niemal takich samych zdjęć, a narzędzie Apple większość z nich pomijało.

Co tam zrobiłem:

1. Zainstalowałem aplikację i dałem jej dostęp do Zdjęć.
  2. Pozwoliłem jej przeskanować całą bibliotekę.
  3. Otworzyłem sekcję Podobne.
  4. Użyłem Inteligentnego czyszczenia dla części partii, a inne sprawdziłem ręcznie.
  5. Dokończyłem porządki, a potem wyczyściłem Ostatnio usunięte w Zdjęciach, żeby miejsce w pamięci od razu się zwolniło.

Małe ostrzeżenie z doświadczenia: przejrzyj sugerowane grupy, zanim usuniesz ogromną część. Nawet jeśli grupowanie jest całkiem dobre, nadal widziałem kilka zestawów, w których dwa zdjęcia wyglądały podobnie, ale chciałem zachować oba.