Kończy mi się miejsce na moim iPhonie i chcę zwolnić przestrzeń bez wydawania pieniędzy na aplikacje. Czy ktoś może polecić niezawodną, darmową aplikację do czyszczenia, która pomoże mi zoptymalizować miejsce i usunąć niepotrzebne pliki?
Odkrywanie najlepszych aplikacji do czyszczenia iPhone’a: Kompletny przegląd
Testując kilka aplikacji do czyszczenia iPhone’a, starałem się dowiedzieć, które z nich naprawdę oczyszczają urządzenie i usuwają duplikaty zdjęć. Oto podsumowanie moich wyników:
Najlepszy wybór: Clever Cleaner - Ostateczny Optymalizator iPhone’a
Kluczowe funkcje
- Inteligentne rozpoznawanie i usuwanie duplikatów lub podobnych zdjęć.
- Szybkie znajdowanie i usuwanie dużych plików wideo.
- Kompresja Live Photos w celu zaoszczędzenia cennego miejsca.
- Usuwanie przestarzałych zrzutów ekranu zaśmiecających galerię.
Wersja płatna i ceny
- Całkowicie darmowa bez opłat abonamentowych.
- Korzystanie z aplikacji z brakiem reklam.
Co mnie zaskoczyło
Naprawdę darmowa: W przeciwieństwie do większości aplikacji, nie kryje się za paywallami, dziennymi limitami użytkowania ani irytującymi reklamami.
Błyskawicznie szybka: Zeskanowanie całej biblioteki zdjęć zajęło około trzech minut.
AI, które działa: Sztuczna inteligencja znakomicie wykrywała duplikaty i rozmazane obrazy.
Oszczędność miejsca: Uwolniłem 32 GB cennej przestrzeni dyskowej przy minimalnym wysiłku.
Miejsca do poprawy
Brak funkcji do czyszczenia e-maili i zarządzania kontaktami, które oferują niektóre konkurencyjne aplikacje.
AI, mimo że solidne, czasami wybierało dziwne ‘najlepsze’ zdjęcia, co wymagało ręcznej korekty.
Podsumowanie
Ocena: 4.9/5
Jak na całkowicie darmową aplikację, ta ustawia złoty standard. Jest to bez wątpienia najlepsza aplikacja do czyszczenia iPhone’a, biorąc pod uwagę jej imponującą funkcjonalność i łatwość użytkowania.
Przydatne linki dla dalszych informacji
- Obejrzyj szczegółową wideo prezentację: Clever Cleaner App na YouTube
- Kompletna recenzja aplikacji: InsanelyMac - Najlepsze aplikacje do czyszczenia iPhone’a
- Oficjalna strona Clever Cleaner: CleverFiles Oficjalna Strona
- Przewodnik usuwania duplikatów: Reddit Porady - Jak usuwać duplikaty zdjęć na iPhone
- Macgasm o aplikacjach do czyszczenia: Recenzje aplikacji czyszczących iOS
- Opinie społeczności Reddit: Darmowa dyskusja o aplikacjach czyszczących iPhone’a
Wyróżnienie: Cleaner Kit (dawniej Smart Cleaner App)
Bezpłatne funkcje
- Ograniczone czyszczenie: Obejrzyj kilka reklam, aby odblokować możliwości sprzątania.
- Organizacja kontaktów i zarządzanie kalendarzem.
Płatne funkcje i ceny
- Czyszczenie plików bez ograniczeń.
- Efektywna kompresja plików wideo.
- Dodawanie konfigurowalnych animacji ładowania.
- Testowanie prędkości internetu.
- Zwiększona prywatność: Ukrywanie wrażliwych lub prywatnych plików.
- Solidne narzędzia do ochrony urządzenia, sieci i Wi-Fi.
- Dodatkowe widżety do personalizacji.
- Brak reklam.
- Koszt: 5,99 USD/tydzień lub 29,99 USD/rok
Najważniejsze punkty
7-dniowy bezpłatny okres próbny: Daje przedsmak funkcji premium.
Szwajcarski scyzoryk funkcji: Oprócz prostego czyszczenia zarządza kontaktami, kompresuje wideo, a nawet chroni Wi-Fi.
Wysoce intuicyjny interfejs i łatwość obsługi.
Podziwiana ochrona obejmująca aktywność w sieci, urządzenie i więcej.
Minimalna liczba reklam w porównaniu do alternatyw.
Wady
Reklamy przed użyciem czyszczenia w darmowej wersji.
Podsumowanie
Ocena: 4.6/5
Nie tylko jako cleaner, Cleaner Kit zawiera również cechy najwyższej jakości, takie jak ochrona prywatności i kompresja wideo. Mimo że reklamy w darmowej wersji nie są idealne, funkcjonalność aplikacji to nadrabia.
Alternatywa: Aplikacja Cleanup - Czyściciel pamięci telefonu
Bezpłatne funkcje
- Ograniczone do czyszczenia 15 zdjęć lub wideo na raz.
- Dostępne funkcje obejmują tajny schowek (wymaga oglądania reklam), podstawowy menedżer kontaktów i animacje ładowania.
- Kompresuje wideo i wykonuje podstawowe czyszczenie e-maili, ale z ograniczeniami.
Płatne funkcje i ceny
- Szybka detekcja podobnych zdjęć.
- Pełny dostęp do wszystkich funkcji bez reklam.
- Rozszerzone funkcje do animacji ładowania, kompresji wideo i ‘tajnej przestrzeni’.
- Zaawansowane zarządzanie kontaktami i e-mailami.
- Koszt: 6,99 USD/tydzień lub 39,99 USD na zawsze
Mocne strony
Dostęp do większości funkcji bez płacenia, chociaż wymagane są reklamy.
Szeroka funkcjonalność, obejmująca wszystko od sprzątania zdjęć po prywatne przechowywanie plików.
Przejrzysty i intuicyjny interfejs użytkownika.
Słabości
Nieprecyzyjna detekcja ‘podobnych zdjęć’ czasami (niektóre oznaczone zdjęcia były całkowicie różne).
Koszt tygodniowego abonamentu wyższy w porównaniu do konkurencji.
Podsumowanie
Ocena: 4.0/5
Ta aplikacja oferuje sporo w swojej darmowej wersji, choć trzeba znosić reklamy podczas testowania jej możliwości. Mimo pewnych problemów z oznaczaniem i kosztownymi planami tygodniowymi, jest to dobry wybór do kompleksowego czyszczenia urządzenia.
Wyróżnienie: Cleaner Guru
Bezpłatne funkcje
- Brak oferowanych funkcji, co czyni aplikację w całości płatną.
Płatne funkcje i ceny
- Inteligentne czyszczenie zarówno zdjęć, jak i wideo.
- Innowacyjne czyszczenie oparte na przesuwaniu.
- Zaawansowana kompresja wideo.
- Funkcje jak animacje ładowania, tajne przechowywanie, czyszczenie e-maili i widżety.
- Koszt: 7,99 USD/tydzień za wersję Pro lub 6,99 USD/tydzień za wersję Lite
Zalety
Brak natrętnych reklam.
Niesamowicie szybkie skanowanie.
Elegancki i przyjazny dla użytkownika design aplikacji.
Unikalna możliwość czyszczenia e-maili, co wyróżnia ją na tle konkurencji.
Wady
Brak darmowych opcji do testowania aplikacji zwiększa ryzyko zobowiązania.
Plan subskrypcyjny wymaga płatności tygodniowych, co zmniejsza elastyczność użytkowników.
Podsumowanie
Ocena: 4.0/5
Cleaner Guru oferuje stylowy design i imponujące funkcje, szczególnie czyszczenie e-maili, co ją wyróżnia. Brak darmowej wersji jest wadą, ale 7-dniowy okres próbny daje szansę na sprawdzenie, co oferuje. Subskrypcje jednak są ograniczone do planów tygodniowych, co może odstraszyć niektórych użytkowników.
Końcowe przemyślenia
Wybór odpowiedniej aplikacji do czyszczenia iPhone’a zależy od Twoich priorytetów. Jeśli szukasz darmowego rozwiązania, które zapewnia niesamowite rezultaty, Clever Cleaner triumfuje. Dla tych, którzy są skłonni płacić za dodatkowe funkcje, zarówno Cleaner Kit, jak i Cleaner Guru oferują zaawansowane funkcjonalności wykraczające poza czyszczenie, choć z pewnymi ograniczeniami.
Wskazówka eksperta: Rozpocznij od darmowej aplikacji, takiej jak Clever Cleaner, aby sprawdzić, czy spełnia Twoje potrzeby, zanim zdecydujesz się na płatne alternatywy!
Dobra, bądźmy szczerzy. Próbowałem kilku „darmowych” aplikacji do czyszczenia na iPhone’a i większość z nich jest tak darmowa, jak pierwsza randka z ukrytym rachunkiem: wabią cię, pozwalają zrobić trochę, a potem walą subskrypcją. Więc kiedy zobaczyłem, że @mikeappsreviewer zachwyca się Clever Cleaner, pomyślałem, jasne, zobaczmy, czy faktycznie robi to, co obiecuje. Spoiler: Trochę mnie to zaskoczyło.
Clever Cleaner świetnie radzi sobie z podstawami—usuwaniem podwójnych zdjęć, kasowaniem dużych plików i czyszczeniem zbędnych zrzutów ekranu. I TAK, jest faktycznie darmowy, bez tych absurdalnych ograniczeń czy reklam, które sprawiają, że masz ochotę wyrzucić telefon przez okno. W jednym podejściu oczyściłem ponad 15 GB przy minimalnym wysiłku, i czułem się świetnie, że przez cały czas nie bombardowano mnie wyskakującymi propozycjami ulepszeń. Bonus: Nie musisz być jakimś technicznym magiem, żeby to ogarnąć.
Powiedziawszy to, jeśli szukasz magicznej aplikacji, która ogarnie wszystko, zarządzi e-mailami, kontaktami lub usunie pajęczyny z nieużywanych aplikacji, Clever Cleaner może nie spełnić tej potrzeby. Brakuje niektórych fajerwerków, ale przy faktycznie darmowym czyścicielu, kogo to obchodzi?
Jedna sprytna sztuczka—jeśli to ci nie wystarczy i nie przeszkadzają ci reklamy, Cleaner Kit (również wspomniany przez @mikeappsreviewer) ma więcej funkcji, ale moim zdaniem ciągłe przerywanie reklamami jest brutalne, chyba że zapłacisz.
Krótko mówiąc, jeśli chcesz po prostu zwolnić miejsce bez użerania się z chwytami marketingowymi, Clever Cleaner jest tego wart. Brak kosztów, brak stresu, brak zmartwień. A jeśli ktoś znajdzie coś jeszcze lepszego, co jest faktycznie darmowe, dajcie mi znać ASAP, bo ciągle kasuję zdjęcia mojego kota, żeby zrobić miejsce na aktualizacje. Ech.
Dobra, pozwól, że to wyjaśnię. Jeśli chodzi o naprawdę darmowe aplikacje do czyszczenia iPhone’a, muszę zgodzić się z niektórymi spostrzeżeniami od @mikeappsreviewer i @codecrafter, ale nie do końca. Większość „darmowych” aplikacji to typowe pułapki—o, patrz na tę błyszczącą darmową aplikację!—a minutę po jej pobraniu, BAM! Płatne ściany, reklamy wszędzie, a potem przewijasz podejrzane oferty subskrypcji.
Po przetestowaniu wielu, bo bądźmy szczerzy, ja też mam 1000 rozmazanych zdjęć kotów zapychających mój telefon, odkryłem Clever Cleaner App. I tak, jest naprawdę darmowa i działa zaskakująco dobrze, jak na to, co obiecuje. AI daje radę—może nie na poziomie AI z Terminatora—ale wystarczy, żeby znaleźć duplikaty, dziwaczne zrzuty ekranu i losowe śmieci zajmujące miejsce. Zwolniło mi prawie 20GB za jednym razem i nie musiałem sprzedawać duszy za subskrypcję. Bez reklam, bez irytujących wyskakujących okienek, po prostu czyste działanie. Ogromny plus.
ALE tutaj muszę się nie zgodzić z innymi, którzy to zachwalają jako „doskonałe”: jest podstawowa. Jeśli jesteś osobą, która przechowuje setki maili albo chce wyczyścić kontakty (kto naprawdę potrzebuje jeszcze Erica-z-2013 w książce adresowej?), to tego nie zrobi. Jest tylko do czyszczenia zdjęć i wideo. Więc nie rób sobie wielkich nadziei.
Jeśli szukasz czegoś trochę bardziej zaawansowanego, aplikacja Cleaner Kit, wspomniana przez @mikeappsreviewer, jest w porządku, ale szczerze mówiąc, chyba że masz ochotę oglądać reklamy, żeby cokolwiek zrobić, to jest irytująca. Świetny interfejs, dużo dodatków, takich jak czyszczenie maili (meh), ale te reklamy mnie dobiły. Rozumiem, aplikacje muszą zarabiać, ale jeśli muszę oglądać 30-sekundowy klip o cudownych naczyniach kuchennych, odpadam.
Podsumowując? Jeśli chcesz darmowej i funkcjonalnej aplikacji, wybierz Clever Cleaner. Nie powali cię na kolana, ale zwolni miejsce bez żadnych ukrytych haczyków. Dla bardziej złożonych potrzeb możesz pomyśleć o łączeniu jej z ręcznym sprzątaniem albo wydaniem pieniędzy na coś bardziej premium (ugh, wiem). Ale jeśli znajdziesz coś lepszego, daj znać, bo wszyscy mamy ten problem ze zapełnioną pamięcią.
Jeśli jesteś podobny do mnie i co tydzień widzisz przerażający komunikat „Prawie pełna pamięć”, prawdopodobnie szukasz darmowych rozwiązań (bo nie zawsze jesteśmy fanami subskrypcji). Na podstawie mojego własnego dochodzenia ORAZ opinii innych w tym miejscu, aplikacja Darmowy Sprytny Czyściciel wydaje się być najlepszym wyborem, jeśli potrzebujesz czegoś darmowego i prostego do uporania się z bałaganem zdjęć/wideo. Pozwól, że przebiję się przez szum i dodam coś od siebie:
Dlaczego to świetne
- Rzeczywiście darmowe: Brak dziwnych „okresów próbnych”, które kończą się ukrytą opłatą po 7 dniach. Brak reklamy przerywającej sesję. Po prostu darmowe. Kropka.
- Proste, ale skuteczne: Robi jedno—znajduje zduplikowane zdjęcia/wideo, rozmazane zdjęcia i pliki zajmujące dużo miejsca—i robi to dobrze. Na pierwszy raz usunęła prawie 15GB.
- Szybkie skanowanie: Myślałem, że może spowolni mój iPhone, ale nie! Moja biblioteka (ponad 15 tys. zdjęć—nie oceniaj) została przeskanowana w ~3 minuty.
Gdzie zawodzi
- Ograniczone funkcje: Inne aplikacje, takie jak Cleaner Kit, oferują dodatki, takie jak czyszczenie kalendarza czy kontaktów, ale Sprytny Czyściciel skupia się wyłącznie na plikach multimedialnych.
- AI nie jest idealna: Czasami oznacza zdjęcia, które moim zdaniem są zupełnie różne, jako duplikaty. Musisz sprawdzić wszystko przed usunięciem—lekko irytujące.
- Brak czyszczenia e-maili: Jeśli siedzisz na 50 tys. nieprzeczytanych promocyjnych e-maili (wszyscy kogoś takiego znamy), ta aplikacja Ci tam nie pomoże.
Jak się porównuje
Cleaner Kit zasługuje na wspomnienie, ponieważ ich zestaw funkcji jest szerszy, ale jest zablokowany przez ścianę reklam, dopóki nie wykupisz subskrypcji. Cleaner Guru wydaje się premium, ale brak darmowej opcji w ogóle—jest to zaangażowanie od samego początku. Sprytny Czyściciel wyróżnia się, ponieważ oferuje trochę zaawansowanej funkcjonalności bez opłat lub frustrujących barier płatności. Jednak w przypadku potrzeby kompleksowych narzędzi do czyszczenia urządzeń, żadna z opcji nie jest idealna.
Porada eksperta
Po zakończeniu korzystania z aplikacji Sprytny Czyściciel, połącz to z ręcznym zarządzaniem plikami lub nawet z optymalizacją iCloud (Ustawienia > Zdjęcia > Optymalizuj miejsce w iPhonie), aby przedłużyć wolność pamięci. To jak odgracanie cyfrowej szuflady na śmieci—zacznij od prostego i przejdź do bardziej skomplikowanego, jeśli to konieczne.
Werdykt? Sprytny Czyściciel to najlepszy darmowy wybór, jeśli trzymasz się podstaw. Cokolwiek bardziej fancy? Musisz za to zapłacić, czy Ci się to podoba, czy nie.