Yedeklemeden önce yanlışlıkla Nikon kameramın SD kartındaki önemli fotoğrafları sildim ve şimdi onları kurtarmanın en iyi yolunu bulmaya çalışıyorum. Fotoğraflar gerçekten çok önemli ve silinen dosyaların üzerine yazmayacak güvenli Nikon SD kart fotoğraf kurtarma yöntemleri konusunda yardıma ihtiyacım var.
Bunu bir süre önce bir Nikon kartında yaptım ve kısa cevap evet, silinen fotoğraflar çoğu zaman kurtarılabilir.
Bana yardımcı olan şey karta kanıt muamelesi yapmaktı. Dosyaların kaybolduğunu fark ettiğim anda çekimi durdurdum. Test çekimi yok, menülerde kurcalama yok, hiçbir şey yok. Çoğu kamerada silme işlemi fotoğrafı hemen temizlemez. Alanı boş olarak işaretler. Eski dosyalarınızın üzerine yeni veri yazılana kadar genellikle orada durur. Çekime devam ettiğiniz anda kurtarma ihtimali hızla düşer.
SD kartı çıkarın ve bir kart okuyucu ile bilgisayarınıza takın. Başka seçeneğiniz varsa Nikon gövdeyi USB ile bağlamayı pas geçerdim. Birçok Nikon kamera MTP veya PTP modunda görünür ve kurtarma araçları karta doğrudan erişebildiklerinde daha iyi çalışır.
Eğer zaten başka bir yerde kopyalarınız yoksa, sıradaki adım kurtarma yazılımıdır. Birkaç tane kullandım ve Disk Drill benim için en az uğraştıran oldu. NEF dosyalarını ve JPEG’leri sorunsuz okudu ve menüler arasında debelenmem gerekmedi.
Yaptığım şey şuydu:
- Disk Drill’i bilgisayarınıza kurun. SD karta kurmayın.
- Nikon kartını bir kart okuyucu üzerinden takın.
- Uygulama içinde SD kartı seçin.
- Önce Universal Scan’i çalıştırın. Silinen fotoğraflar için benim başlayacağım seçenek bu olurdu.
- Bitmesine izin verin, sonra bulduklarını önizleyin. Bir fotoğraf önizlemesi sorunsuz açılıyorsa, bunu genelde iyiye işaret sayarım.
- Her şeyi bilgisayarınıza veya başka bir sürücüye kurtarın. Aynı SD karta hiçbir şey yazmayın.
Bilinmeye değer küçük bir şey daha. Windows’ta ücretsiz kurtarma sınırı 100 MB’dir. Bütün gün RAW çektiyseniz bu çok değildir, ama para harcamadan önce kartta hâlâ kullanılabilir dosyalar olup olmadığını test etmek için yeterlidir.
Videoları da kaybettiyseniz bir Advanced Camera Recovery modu var. Ben oradan başlamazdım. Universal Scan daha hızlıdır ve ihtiyacım olanların çoğunu buldu. İlk taramadan sonra klipler eksikse, o zaman kameraya özel taramayı denerdim.
Kurtarılan dosyalar genelde file000123.nef gibi çirkin adlarla geri gelir. Klasörler de kaybolmuş olabilir. Bunu ben de gördüm. Bu her zaman fotoğrafların hasarlı olduğu anlamına gelmez. Birçok araç dosya imzasına göre kurtarma yapar, yani önce görüntü verisini çeker ve orijinal klasör düzeni kaybolur.
İlk bakışta bozuk görünen NEF dosyalarında da durum aynıdır. Windows, doğru codec veya uygulama yoksa RAW dosyalarda aptalca davranma alışkanlığına sahiptir. Explorer’da ölü gibi görünen birkaç NEF dosyam vardı, sonra RAW yazılımında sorunsuz açıldılar.
Taramaya zaman harcamadan önce sıkıcı yerleri de kontrol edin:
- Her çekimden sonra kartları genelde kopyalıyorsanız bilgisayarınızı.
- Açık bıraktığınız SnapBridge veya herhangi bir bulut senkronizasyon kurulumunu.
- Harici sürücüleri, eski yedek klasörlerini, unuttuğunuz rastgele içe aktarmaları.
Hızlı biçimlendirme de her zaman son anlamına gelmez. Yanlışlıkla silme ve hızlı biçimlendirme, birçok durumda kurtarma için alan bırakır. Daha önemli olan sonrasında ne olduğudur. Kartı yüzlerce yeni çekimle doldurduysanız, eski verinin bazı kısımları genelde temelli gitmiştir.
Bunu kendi başınıza yapmayı bırakacağım nokta fiziksel hasardır. Kart çatlamışsa, hata veriyorsa, bağlantısı kesiliyorsa veya bilgisayarınız onu hiç algılamıyorsa, zorlamaya devam etmezdim. İşte bu noktada bir kurtarma hizmeti daha mantıklı olur. Tekrarlanan denemelerden sonra kötüleşen arızalı kartlar gördüm.
Yani pratik sıra şu:
- Kartı kullanmayı bırakın.
- Kameradan çıkarın.
- Önce mevcut kopyaları arayın.
- Universal Scan ile başlayarak bir kurtarma yazılımıyla tarayın.
- Kurtarılan dosyaları SD kart dışında bir yere kaydedin.
Yalnızca Sil’e bastıysanız ve kısa süre sonra kartı kullanmayı bıraktıysanız, ihtimaliniz çoğu zaman fena değildir. Kusursuz değil. Yine de fena değil.
Evet, kart silme işleminden sonra çok fazla yazılmadıysa.
@mikeappsreviewer’ın söylediğine ekleyeceğim bir şey var. Önce SD kartın tam bir imajını alın, sonra kartı değil imajı tarayın. Bu, kartta okuma takılmaları varsa veya bozulmaya başlıyorsa önemlidir. Disk Drill gibi araçlar disk imajlarıyla çalışmayı destekler ve karta yalnızca bir kez yük bindirmiş olursunuz. Önemli Nikon fotoğrafları için bu daha güvenli yoldur.
Ayrıca Finder veya Explorer’da karta çok uzun süre göz atmanızı önermem. Küçük resimler, dizin oluşturma ve rastgele işletim sistemi yazmaları SD ortamında nadirdir, ama yine de kullanımı minimumda tutarım. Varsa bir yazma engelleyici kullanın. Çoğu insanda yoktur, bu yüzden en azından takmadan önce SD kilit anahtarını kaydırın. Kusursuz değildir ama yapmaya değer.
Nikon’unuz RAW artı JPEG çektiyse, kurtarmadan sonra dosya boyutlarını kontrol edin. Sağlıklı bir NEF genellikle eşleşen JPEG’den çok daha büyüktür. Küçük NEF dosyaları çoğu zaman kısmi üzerine yazma anlamına gelir.
Kart biçimlendirilmek istendiğini sorarsa, durun. Hiçbir şeye tıklamayın.
Disk Drill, özellikle NEF ve JPEG için Nikon SD kart fotoğraf kurtarma konusunda sağlam bir seçimdir. Kurtarmayı bilgisayarınıza yapın, sonra sıralarsınız.
Ayrıca, şu başlık Nikon SD kart fotoğraf kurtarma ipuçları ve silinmiş kamera görüntüsü kurtarma adımları için faydalıdır:
SD karttan silinen fotoğrafları kurtarmanın en iyi yolları
Evet, muhtemelen, ama diğerlerinin sadece hafifçe değindiği bir şeyi eklerdim: Nikon’unuzun çift kart yuvası kullanıp kullanmadığını veya proxy kopyaları tuhaf bir yere yazıp yazmadığını kontrol edin. İnsanların “silinmiş” bir SD kart yüzünden paniğe kapıldığını, sonra ikinci kartta hâlâ yedekler olduğunu ya da kameranın taşma/yedekleme moduna ayarlı olduğunu ve yalnızca bir kartın silindiğini fark ettiklerini gördüm. Kulağa bariz geliyor ama panik, insanların bariz şeyleri kaçırmasına neden oluyor.
Ayrıca, fotoğraflar gerçekten geri getirilemez durumdaysa hemen çok fazla tarama yapma konusunda biraz katılmıyorum. @mikeappsreviewer ve @cacadordeestrelas hemen kullanmayı bırakma konusunda haklılar, ancak gerçekten kritik görüntüler için en güvenli kendin yap hamlesi, kartı kurcalayan on farklı kurtarma uygulaması değil, tek bir dikkatli geçiştir. Ölmekte olan bir kartta yapılan her ek okuma bir kumardır.
Dikkat edilmesi gereken birkaç Nikon’a özgü şey:
- NEF + JPEG çektiyseniz, NEF’ler ilk başta bozuk görünse bile ikisini de kurtarın.
- Kartınız exFAT ise ve kamera hata verdiyse, bazen sorun fotoğraflarda değil dosya sistemindedir.
- Kamera “kartın biçimlendirilmesi gerekiyor” diyorsa, bu istemi kabul etmeyin. Cidden, etmeyin.
Dijital kamera SD kartından dosyaların nasıl kurtarılacağı konusunda sade bir anlatım istiyorsanız, etrafa tıklamaya başlamadan önce bu yardımcı olabilir.
Yazılım tarafına gelince, Disk Drill Nikon SD kart fotoğraf kurtarma için makul bir seçimdir çünkü genellikle süreci bir sirke çevirmeden JPEG, NEF ve bazen video kliplerini tek geçişte bulur. Ben olsam bilgisayarınıza kurtarır, dosyaların açıldığını doğrular, sonra başka bir şey denemeden önce güvenlik için kartın klonunu alırdım.
Kartın bağlantısı kopuyorsa, çok yavaş okunuyorsa veya kart okuyucunuzu dengesiz hale getiriyorsa, kendiniz müdahale etmeyi bırakın. İşte o nokta, veri kurtarma laboratuvarlarının parasını hak ettiği yerdir.