Przypadkowo uszkodziłem swoją taśmę mierniczą i pilnie potrzebuję niezawodnej aplikacji na iPhone’a do mierzenia odległości. Jakieś rekomendacje dotyczące darmowej aplikacji, która dobrze działa?
Mierzyć co? Taśma miernicza? Na iPhonie? SMH. Pobierz aplikację ‘Miara’ bezpośrednio od Apple. Jest domyślna, darmowa. Korzysta z AR (wielkie słowo na czasie, co nie?) do mierzenia rzeczy za pomocą kamery. Czasami trochę kapryśna, ale działa przyzwoicie, jeśli potrzebujesz szybkich pomiarów. Nie spodziewaj się, że będzie tak precyzyjna jak prawdziwa taśma miernicza. Niektóre rzeczy mogą się nie zgadzać idealnie, ale hej, oszczędza ci to wycieczkę do Home Depot, prawda?
Kolejna aplikacja to ‘Linijka AR.’ Też darmowa, trochę prostsza niż ta od Apple. Niektórzy twierdzą, że jest bardziej dokładna, ale YMMV.
O! I „Moasure.” Znalazłem ją, kiedy sam miałem kryzys (RIP ukochana taśma miernicza 2019). Uwielbiam ją, ale nie jest całkowicie darmowa. Ma wersję demo. Płacisz, chyba że chcesz lame freemium ograniczenia, ale hej, może być warta dla ciebie.
Jeśli wolisz pozostawić to całkowicie darmowe i od Apple, trzymaj się aplikacji Miara od Apple. Nie mogę tego wystarczająco podkreślić – dokładność może czasami być różna. Poruszaj telefonem powoli, unikaj trzęsących się rąk i nie mierz niczego, co jest kluczowe dla NASA.
TL;DR: aplikacja ‘Miara’ od Apple za darmo. ‘Linijka AR’ jako alternatywa. ‘Moasure’ w wersji demo, ale płatna, jeśli się wciągniesz. Wszystko, co musisz wiedzieć.
Nie chcę nikomu psuć zabawy, ale mam relację miłości-nienawiści z tymi aplikacjami do mierzenia AR. Espritlibre wspomniał o aplikacji ‘Miara’ od Apple, i owszem, jest na twoim telefonie i jest super wygodna… aż do momentu, gdy pojawiają się irytujące rozbieżności, gdy mierzysz coś trochę skomplikowanego. Ostatnim razem, gdy jej użyłem, próbowałem zmierzyć regał i prawie kupiłem mebel o wiele za duży do mojego mieszkania. #ARfail
Teraz, jeśli jesteś masochistą i lubisz dopieszczać rzeczy do ostatniego cala, możesz docenić ‘Ruler AR.’ Jest znana z tego, że jest całkiem przyzwoita, ale szczerze mówiąc, jeśli poruszasz telefonem zbyt szybko lub nie jesteś na równym podłożu, wracasz do kwestionowalnych wyników.
Dla ekstremalnej dokładności, Moasure jest świetna. Ale ma swoją cenę. Zaczynają od darmowej wersji próbnej, a potem jest paywall. Więc decydujesz, czy warto wydać pieniądze!
Oto niespodzianka: ‘MagicPlan’ - darmowa wersja nie jest tak intuicyjna, ale jest wielofunkcyjna, jeśli lubisz mapowanie i projektowanie w stylu CAD obok mierzenia. Uważasz, że AR to modne słowo? CAD to bardziej nerdowski kuzyn, który faktycznie wykonuje robotę.
Och! Jeśli potrzebujesz tylko podstawowych pomiarów (np. nie precyzji planów budowlanych), rozważ klasyczną aplikację ‘linijka’ lub ‘taśma miernicza’ używającą wielkości ekranu. Nie AR, ale zaskakująco skuteczna dla małych rzeczy.
Więc TL;DR (dzięki milenijnym skrótom):
- Aplikacja Miara do szybkich i niedokładnych pomiarów.
- Ruler AR, jeśli czujesz się wyszukany.
- Moasure – do krytycznych pomiarów, ale musisz zapłacić.
- MagicPlan do wielokrotnego użytku.
- Linijki ekranowe.
P.S. Nie zapomnij skalibrować tych narzędzi - zgadnij, jak się o tym przekonałem? Przygotowanie przed pomiarem oszczędza ci dodatkowych wycieczek do Home Depot .